Kuva: Kuortaneen Urheiluopisto

Kuortaneen Urheiluopistolle älykäs energiaverkko

Kuva: Kuortaneen Urheiluopisto

Kuortaneen Urheiluopistolla on kaikkiaan 47 000 neliötä erilaista tilaa: urheiluhalleja, areenoita, majoitustiloja ja hotelli. Urheiluopiston energiaremontti on osittain Business Finlandin tukema hanke. Energiajärjestelmät toimittaa ja rahoittaa ESCO-tyyppisellä rahoituksella lahtelainen Lem-Kem.

Lem-Kem on toimittanut Kuortaneelle jo aiemmin auringon mukaan säätyvän älyvalaistuksen ja yli 2600 paneelin aurinkovoimalan, joka tuottaa 15 % Urheiluopiston tarvitsemasta sähköstä. Nyt vuorossa on 18 pumpun maalämpöosuus. Kestävän energian järjestelmän kaikki osat yhdistetään toisiinsa älykkäällä kiinteistöautomatiikalla. Järjestelmän avulla Urheiluopisto arvioi säästävänsä vuosittain 2800 megawattituntia energiaa. Lämpökaivojen poraustöistä vastaa  Rototec.

– Uuden älykkään energiaverkon avulla pääsemme myös ihan uudelle tasolle päästöjen vähentämisessä. Nyt rakennettava maalämpövoimala poistaa leijonanosan 1300 tonnilla. Laskenut energiankulutus tuo vuositasolla myös noin 250 000 euron säästöt, joilla katetaan investointia, Kuortaneen Urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä kertoo.

– Kun maalämpöosuus uudesta järjestelmästä on valmis, teetämme auditoinnin ja odotamme olevamme lähellä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta, Töyrylä toteaa.

– Olemme todella tyytyväisiä voidessamme olla mukana auttamassa Kuortaneen Urheiluopistoa saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Tämä on meillekin hyvin mielenkiintoinen projekti kokonsa ja monipuolisuutensa ansiosta. Tämä projekti on myös hieno osoitus hyvästä yhteistyöstämme Lem-Kemin kanssa, Rototec Oy:n maajohtaja Jan Herranen sanoo.