KYS Uusi Sydän, näkymä pohjoisesta. Kuva: Arkkitehdit Kontukoski Oy

Kuopion yliopistollisen sairaalan uudistuksen toinen vaihe käynnissä

Kuopion yliopistollisen sairaalan Uusi Sydän 2025 -uudistushankkeen toisen vaiheen rakentaminen alkoi tammikuussa maanrakennustöillä. Allianssimallilla syntyy lähes 30 000 neliötä tiloja, jotka tukevat potilaslähtöistä, modernia ja turvallista hoitotyötä.

KYS Uusi Sydän, näkymä pohjoisesta. Kuva: Arkkitehdit Kontukoski Oy

Sairaalan uudistushanke toteutetaan neljässä vaiheessa.  Kakkosvaiheen ensimmäisen rakennuksen seinät alkavat nousta sairaalakampuksen keskelle alkusyksystä 2020. Lisäksi puretaan vanhoja rakennuksia uudisrakennuksen tieltä. Korkeimmillaan uudet sairaalarakennukset ovat 10-kerroksisia.

– Nyt käynnistynyt kakkosvaihe on kokonaisuuden suurin. A-Insinöörit on suunnitellut uuden sairaalarakennuksen rakenteet, elementtiratkaisut sekä maa- ja pohjarakennetyöt, kertoo suunnittelupäällikkö Olavi Haarala A-Insinööreistä.

– Uudistuksen myötä saamme koottua vuodeosastoista toiminnallisesti järkeviä kokonaisuuksia, kuten esim. sydänkeskus ja neurokeskus. Voimme tehostaa henkilökunnan ja tilojen yhteiskäyttöä sekä tuoda hoitajat työskentelemään lähelle potilasta. Potilaiden tunnistamiseen käytetään älytekniikkaa. Tämä kaikki lisää potilaiden turvallisuutta, kertoo hankejohtaja Juhani Kouri Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä.

– Yhteistyö suunnittelun kanssa on toiminut hyvin, se on ollut aktiivista ja ratkaisukeskeistä. Suunnittelu tehdään tarpeeseen ja mahdollisimman oikea-aikaisesti, kertoo projekti-insinööri Petri Pyy Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä.

Uudisrakennukseen sijoittuu vuodeosastoja sekä poliklinikka- ja kuvantamistiloja. Lisäksi sairaala-alueelle rakennetaan väestönsuoja sekä logistiikka- ja teknisiä tiloja.

KYS Uusi Sydän 2025 -hankkeen toisen vaiheen allianssisopimus allekirjoitettiin Kuopiossa tammikuun alussa.

Rakenne- ja geosuunnittelun lisäksi A-Insinöörit toimii sairaalan rakennuttajan, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin, rakennuttamiskonsulttina osana SYKE-suunnitteluryhmää. Allianssitiimissä ovat mukana myös Raami Arkkitehdit, Arkkitehdit Kontukoski, Rakennussuunnittelutoimisto Turunen & Räisänen sekä sähkö- ja LVI-suunnittelijana Granlund Kuopio. Päätoteuttajana toimii Lapti.

Mittavan sairaalahankkeen ensimmäinen uudisosa on jo valmistunut, ja sinne muuttaa alkuvuoden aikana vuodeosastoja sekä sydäntoimenpideyksikkö ja silmätautien poliklinikka.

Vuoden työmaaksi viime vuonna valittu KYS Uusi Sydän on laaja ja monivuotinen rakennusprojekti. Kokonaisuus valmistuu vuoden 2025 tietämillä. Tavoitteena on uudistaa KYSistä yksi Euroopan moderneimmista sairaaloista.