Kuva: SRV

Kuhankosken vesivoimalaitos on valmis

SRV:n infrarakentamisen toteuttama uusi vesivoimalaitos on valmistunut Koskienergia Oy:lle Laukaan Kuhankoskelle. Urakassa rakennettiin uusi, osittain maanalaisessa tunnelissa kulkeva kanava, uusi voimalaitos sekä uusi kalatie vaelluskaloille.

Kuva: SRV

– Hankkeessa toteutettu vaativa kalliorakentaminen, siihen yhdistyvä voimalaitos betonirakenteineen sekä töiden yhteensovittaminen laitoksen turbiinitoimittajan kanssa ovat infrarakentamisemme ydinosaamista, SRV:n infraliiketoiminnan johtaja Heikki Pöyhönen kertoo.

– Kuhankosken voimalaitoshanke on Koskienergian historian suurin hanke. Uudella voimalaitoksella mahdollistetaan jo 100 vuotta jatkuneen uusiutuvan energian tuotanto myös jatkossa. Hanke sisältää paljon erittäin vaativia betonirakenteita, mutta rakentaminen on saatu pysymään hyvin aikataulussaan ja voimalaitos valmistuu sopivasti ennen kevättulvaa. Kiitos valmistumisesta kuuluu työmaalla toimineille lukuisille rakentamisen ammattilaisille, sanoo Koskienergia Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen.  

Koskienergia Oy:n omistama Kuhankosken vesivoimalaitos sijaitsee Kymijoen vesistössä Saraaveden ja Leppäveden välissä Laukaan kunnassa. Koskessa sijainnut entinen voimalaitos on lähes 100 vuotta vanha. Kuhankosken putouskorkeus on vesitilanteesta riippuen noin 3,5–4,0 metriä. Hankkeessa kosken etelärannalle on rakennettu noin 200 metriä pitkään, osittain tunnelina rakennettuun ohitusuomaan uusi koneasema. Uudessa koneasemassa on kaksi bulb-turbiinia, joiden yhteenlaskettu rakennusvirtaama on 160 kuutiota sekunnissa, teho noin 5 megawattia ja keskimääräinen energiantuotanto noin 35 gigawattituntia vuodessa. Entinen voimalaitos ja pato jäävät varavoimalaksi.

Hankkeessa rakennettiin kalaportaat, jolla turvataan vaelluskalojen kulkureitti voimalaitoksen ohi. Kuhankoski on merkittävä vaelluskalojen uintireitti, jota pitkin vaeltaa valtaosa maakunnan emokaloista ja vaelluspoikasista. Vanhassa voimalaitoksessa kalaporras on ollut jo 1920-luvulta alkaen.