Klyyga viistoilmakuvassa (Elielin kehitys Oy, Snøhetta)

Klyyga voitti Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuuri- ja konseptikilpailun

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin norjalaisen Snøhetta-arkkitehtitoimiston kilpailuehdotus nimeltään Klyyga. 

Klyyga viistoilmakuvassa (Elielin kehitys Oy, Snøhetta)

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuuri- ja konseptikilpailun toiseen vaiheeseen valittiin lokakuussa Alberoksi ja Klyygaksi nimetyt ehdotukset. Tuomaristo valitsi voittajaksi omaleimaisen, ylöspäin kapenevista rakennuksista koostuvan Klyygan, jota kuvailtiin luonteikkaaksi ja arkkitehtuuriltaan itsenäiseksi. Maantasossa olevan kerroksen tilaratkaisu ottaa hyvin huomioon alueen kävelyvirrat ja muodostaa keskustaan uudenlaista sisä- ja ulkotilaa. Vltavan rakennus on integroitu hankkeeseen kilpailussa esitetyistä vaihtoehdoista parhaiten. Geometrinen julkisivu näyttäytyy erilaisena eri suunnista katsottuna ja sitoo hankkeen osaltaan ympäröivään arvokkaaseen rakennuskantaan.

Tuomaristo uskoo, että identiteetiltään vahva työ kestää myös jatkokehittelyn menettämättä ominaislaatuaan. Ehdotus edustaa 2020-luvun uutta luovaa arkkitehtuuria, jossa on tulevaisuudenuskoa. 

Kilpailu käytiin nimettömänä, ja vasta päätöksen julistamisen jälkeen tekijäksi paljastui kansainvälisesti arvostettu arkkitehtitoimisto Snøhetta, joka on voittanut merkittäviä arkkitehtuurikilpailuja. Kumppaneina ehdotuksessa olivat muun muassa Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finland. 

Korkealaatuisen arkkitehtuurin ohella kilpailun tavoitteena oli alueen muuttaminen viihtyisäksi ja jalankulkijoiden kannalta toimivaksi. Klyygan myötä Asema-aukio vapautuisi nykyisenkaltaisesta moottoriajoneuvoliikenteestä ja laajenisi yhdeksi ydinkeskustan suurimmista aukioista. Samalla nykyinen kävelykeskusta laajenisi merkittävästi.

Seuraavassa vaiheessa käynnistyy asemakaavan valmistelu yhteistyössä kilpailun voittaneen tiimin, kehitysyhtiön ja kaupungin kanssa. Kaava määrittelee rakentamisen perusteet. Varsinainen rakennussuunnittelu käynnistyy kaavan valmistumisen jälkeen.

Kilpailun järjestäjänä toimi Elielinaukion kehitys Oy yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Hankeyhtiön taustalla on suomalaisia kiinteistöalan sijoittajia ja alueen toimijoita. Kilpailun tuomaristossa olivat mukana kilpailun järjestäjien lisäksi asiantuntijajäsen Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK:sta sekä kansainvälinen ja kotimainen asiantuntijajäsen.