Kiilto ja Betolar kehittävät vähähiilisiä lattiatasoitteita

Kemianteollisuusyritys Kiilto ja materiaaliteknologiayritys Betolar käynnistävät yhteistyön vähähiilisten lattiatasoitteiden kehittämiseksi. Tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen merkittävä vähentäminen rakennusalalla.

Kiilto toteaa, että rakennusteollisuus aiheuttaa noin 20 % maailman päästöistä; rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarvitaan merkittäviä innovaatiota. Kiillon mukaan sementin korvaaminen ympäristön kannalta paremmalla vaihtoehdolla on haaste koko alalle. Kiillon yhteistyökumppani ongelman ratkaisussa on Betolar, joka on kehittänyt Geoprime-teknologian, missä hyödynnetään eri teollisuudenalojen materiaalisivuvirtoja. Tavoitteena on luoda vähähiilinen vaihtoehto rakennusmateriaaleissa käytetylle sementille. 

Kiilto haluaa korvata sementin Betolarin vaihtehdolla ensin lattiatasoitteissa ja myöhemmin muissa sementtisideaineisissa tuotteissa.

– Olemme innoissamme päästessämme kehittämään näitä tärkeitä uusia ratkaisuja. Tämä on valtava harppaus eteenpäin matkallamme toimialamme ympäristöjohtajuuteen, sanoo Kiillon rakentamisen Business Area Director Miikka Haapa-aho.

– Merkittävät ympäristöhyödyt syntyvät kahta kautta. Ensiksikin sementin korvaaminen teollisuuden sivuvirtojen aineksilla leikkaa radikaalisti raaka-aineen hiilidioksidipäästöjä, jopa viidennekseen nykyisestä. Toiseksi sivuvirtojen hyödyntäminen rakennusmateriaalien valmistuksessa vähentää merkittävästi neitseellisten luonnonvarojen käyttöä, kertoo Betolarin innovaatiojohtaja ja perustaja Juha Leppänen. Kiillon mukaan Betolarin ratkaisuja on sovellettu jo betoniteollisuudessa, mutta lattiatasoite on täysin uusi sovellus tälle raaka-aineelle, joten sen kehittäminen vaatii perusteellista tutkimusta ja laajaa testausta.

– Sementin korvaaminen on todella kuuma peruna. Näiden tuotteiden kehittäminen ei ole helppoa eikä nopeaa, mutta ensimmäiset testimme ovat lupaavia. Tuotekehittäjänä on kiehtovaa ja innostavaa olla mukana tällaisessa uraauurtavassa TKI-yhteistyössä, joka tähtää merkittäviin ympäristöparannuksiin, Kiillon RDI Manager Eeva Kaataja kommentoi.

Kiilto-perheyhtiöön kuuluva startup-sijoituksia tekevä Kiilto Ventures on tehnyt pääomasijoituksen Betolariin.