Kennotiiliharkkoinen kerrostalokortteli Töölöön

EKE-Rakennuksen parhaillaan Helsingin Taka-Töölössä rakenteilla olevassa Castellum-asuinkerrostalossa ulkoseinät on muurattu paikalla savitiilisistä kennoharkoista. EKE-Rakennuksen mukaan kyse on perinteisen savitiilen nykyaikaisesta versiosta, jossa ilmaraot toimivat eristeenä.

 – Meille on tärkeä tehdä asioita aina paremmin. Se koskee myös vastuullisuutta. Jokainen askel vie lähemmäs ekologista rakentamista, kertoo EKE:n hallituksen puheenjohtaja ja vt. toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén sanoo.

EKE:n mukaan kennotiiliharkko on betonirungon ja muuratun julkisivun muodostamaa rakennetta kalliimpi. Paikalla muuraaminen vaatii enemmän työtä ja pidentää rakennusaikaa, mikä osaltaan lisää myös kustannuksia. EKE:n arvion mukaan ulkoseinien muuraaminen tiilikennoharkoista on nostaa seinäneliön hinnan puolitoistakertaiseksi.

EKE:n mukaan perinteisen ulkonäön ja kestävyyden lisäksi tiili on materiaalina hengittävä. Lisäksi sen hygroskooppiset ominaisuudet ovat moniin muihin materiaaleihin poikkeuksellisen hyvät: tiilirakenne siirtää kosteutta nopeasti ja siksi myös kuivuu ripeästi, EKE kertoo.

– Castellum on meidän tietojemme mukaan valmistuessaan ensimmäinen urbaani kennotiiliharkoista rakennettu kerrostalokortteli Suomessa. Muutamia yksittäisiä kerrostaloja on valmistunut Suomeen jo aiemmin, mutta ei kokonaista korttelia, Ekengren-Saurén sanoo.

Asunto Oy Töölön Castellum koostuu kolmesta asuinrakennuksesta, joissa on yhteensä 61 asuntoa. EKE:n mukaan valtaosa asunnoista on jo myyty. Kohde on muuttovalmis syksyllä 2023.