polarnightenergy.fi
Kuva: polarnightenergy.fi

Kankaanpäässä pilotti: Lämpöä varastoidaan hiekka-akkuihin

Lämmön varastointi hiekka-akkuihin mullistaa energia-alan – ensimmäinen kaupallinen laitos nousee kesällä Kankaanpäähän.

Kuva: polarnightenergy.fi

Tamperelaisyritys Polar Night Energy on patentoinut Suomessa menetelmänsä varastoida ylijäämäsähköä hiekkaan. Yritys tähtää innovaatiollaan myös kansainvälisille markkinoille.

Polar Night Energyn kehittämässä ratkaisussa energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa, varastoidaan lämpöenergiana hiekkaan. Hiekasta sitä voidaan tarvittaessa luovuttaa kaukolämpöverkkoon tai kiinteistön tarpeisiin. Energiavarastolla voidaan näin vastata myös kysynnänjouston kasvaviin tarpeisiin.

– Kysyntä suurille, korkean lämpötilan kausivarastoille on selvästi herännyt. Käymme parhaillaan keskusteluja ratkaisun hyödyntämisestä usean suomalaisen energiayhtiön kanssa ja ensimmäinen varsinainen laitos on suunnitteilla Kankaanpäähän yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa, kertoo Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen.

– Yhdessä rakennamme tiettävästi maailman ensimmäisen kaupallisen hiekkapohjaisen lämpövaraston, jonka tavoitteena on tarjota lämpöä tehokkaasti ja pienellä hiilijalanjäljellä Vatajankosken kaukolämpöverkon käyttäjille, Eronen sanoo.

Polar Night Energyn korkean lämpötilan kausivarastointia on testattu Tampereen Hiedanrantaan vanhaan teollisuushalliin rakennetussa koelaitoksessa. Pilottilaitoksessa hiekkaa on 42 tonnia. Hiekassa kulkevaan putkistoon puhalletaan jopa yli 600-asteista ilmaa, jonka kuumentaminen tapahtuu sähkövastuksin lämmittämällä. Lämpö säilyy hiekkaan varastoituna kuukausia.

Järjestelmän toiminnallisuuden ohjaaminen ja säätäminen hoidetaan Schneider Electricin EcoStruxure-kiinteistönhallintaratkaisun avulla.

– Parhaat kokonaisratkaisut saadaan eri järjestelmiä hyödyntämällä ja räätälöimällä niitä asiakkaan tarpeisiin. Schneider Electric on globaalisti tunnettu ja luotettu järjestelmätoimittaja, jonka ratkaisussa on valmiita integraatiomahdollisuuksia esimerkiksi energia- ja teollisuuslaitoksille, kertoo hankkeen automaatio- ja energianhallinnanratkaisut toimittaneen tamperelaisen Integrio Oy:n toimitusjohtaja Tomi Sammalniemi.

Schneiderin automaation avulla prosessista saadaan myös dataa, joka auttaa tekemään järjestelmään tarvittavia säätöjä ja kehittämään sitä edelleen.

– Hiedanrannan koelaitos on jatkuvassa käytössä ja EcoStruxure-järjestelmän avulla kerätään oppeja ja dataa seuraavan laitoksen rakentamista silmällä pitäen, kertoo Tommi Eronen.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on globaali haaste, jossa energiantuotannolla ja sen varastoinnilla on keskeinen rooli. Uusiutuvien energiamuotojen käytön lisääminen lisää myös tarvetta erilaisille varastointiratkaisuille, sanoo myyntijohtaja Timo Peltola Schneider Electriciltä.