Harjulan koulu, työmaa

Järvenpään Harjulan koulun vanhin osa säilyy uudisrakennuksen rinnalla

Harjulan koulu, työmaa

Purettavien osien tilalle rakennetaan vanhaan osaan liittyvä rakennus, jossa yhdistyvät koulu ja päiväkoti. Koulun säilyvä osa peruskorjataan, ja sen julkisivut palautetaan alkuperäiseen 1930-luvun ilmeeseen. Vahanen-yhtiöihin kuuluva Innovarch Oy vastaa kohteen pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta.

Vanhan koulurakennuksen yhteyteen rakennettava uudisosa kunnioittaa ja tasapainottaa 1930-luvun klassista tyylimaailmaa. Koulu ei ole tyyliltään kuitenkaan uusvanha vaan tätä päivää, ja sen oppimisympäristö on uuden opetussuunnitelman suositusten mukaisesti moderni ja avoin.

Oman haasteensa suunnittelulle asettaa se, että uuden ja vanhan osan pitää toimia rakennuksena sujuvasti yhteen. Koulun rakennuspaikka on Innovarchin mukaan erittäin vaativa; koulu sijaitsee pintavesialueella. Remonteilla ja uudisrakentamisella ei myöskään saa järkyttää vanhan rakennuksen olosuhteita.

Hanketta on Innovarchin mukaan toteutettu tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa, jotta tilat palvelisivat käyttäjien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen. Harjulan koulun opetushenkilökunta ja Järvenpään kaupungin edustajat ovat käyneet tutustumassa Innovarchin suunnitteleman Uramon koulun ratkaisuihin. Käyttäjäyhteistyö aloitettiin heti ehdotussuunnittelun alkuvaiheessa.

Koulun A- ja C-osien purkutyöt alkavat keväällä 2020, ja uuden koulurakennuksen rakentaminen alkaa syksyllä 2020. Koulu ja päiväkoti valmistuvat vuoden 2021 syksyllä.