Hyvällä suunnittelulla toimivaa ja tyylikästä

Putkiremonttiin valmistauduttaessa kannattaa miettiä sisustustoiveita sekä pohtia, millainen kylpyhuone palvelee parhaiten asukkaiden tarpeita. Hyvin suunniteltu ja silmää miellyttävä kylpyhuone on arjen päivittäinen ilo vuosikymmeniksi eteenpäin. 

Kuva: Kaisa Kallatsa

Pääkaupunkiseudulla työskentelevällä sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsalla on tänä vuonna ollut työn alla jo useampi 1970- ja 1980-luvulla rakennettu kylpyhuonekohde. 

Kallatsan mukaan useissa taloyhtiöissä kylpy­huoneissa on edelleen alkuperäiset, kooltaan pienehköt kaakelit ja pyöreä lattiakaivo keskellä suihkutilaa. 

– Tilaa on saatettu raikastaa kerryttämällä uutta laattakerrosta vanhan päälle ja vaihtamalla vesikalusteita, mutta harvassa kohteista on tehty perinpohjaista remonttia, Kallatsa toteaa.

Aikakauden kylpyhuonekoot vaihtelevat muutamasta neliöstä noin 10 neliöön. Samassa tilassa on suihku, mahdollisesti amme sekä wc. Peseytymisen, parranajon ja ehostuksen lisäksi kylpyhuoneessa hoidetaan usein myös pyykkihuolto. 

Suomalaisten suosimat laattavärit ovat edelleen valkoinen, harmaa, musta ja ruskean sävyt. Laattojen koolla ja muodolla voi viitata aiempiin vuosikymmeniin. Kuva: Kaisa Kallatsa

Toiminnallisuus, säilytys ja valaistus kuntoon 

Verrattuna 70- ja 80-lukuihin nykykylpyhuoneen tilankäyttö on monipuolistunut ja sähkölaitteet ovat lisääntyneet. Tämänkin takia vanha kylpyhuone saattaa tuntua epäkäytännöllisiltä. 

Nykyisin kylpyhuone halutaan nähdä myös rentoutumispaikkana, mikä puoltaa tilan remontoimista ja sisustamista osakkaan ja asukkaan oman maun ja toiveiden mukaan. Uusien pintojen lisäksi tilan parempi toiminnallisuus ja laadukas valaistus ovat remontin isoimmat hyödyt. 

– Omaa arkea ja siihen liittyviä tarpeita kannattaa miettiä ennen remonttia tarkkaan ja pohtia vaikka suunnittelijan kanssa, kuinka kylpyhuoneen toiminnallisuutta ja säilytystiloja voi parantaa järkevillä kustannuksilla. Moni haaveilee esimerkiksi huoneistosaunasta, Kallatsa kertoo. 

Pintojen ja kalusteiden lisäksi satsaus laadukkaaseen led-valaistukseen ja riittäviin pistorasioihin on paikallaan. Valaistus tuo uudet pinnat kauniisti esiin, helpottaa tilassa toimimista ja lisää turvallisuutta ja asumismukavuutta. 

– Valoa tulee olla riittävästi ja oikean sävyisenä. Asentamalla yleisvalaistukseen himmentimen voi tilan tunnelmaa muuttaa, Kallatsa toteaa. 

Projektivalikoimasta vai oman maun mukaan?

Kylpyhuonemateriaalien pitäisi olla käytössä kestäviä ja turvallisia. Kallatsan mukaan talo­yhtöiden tahtotila on tehdä putkiremontit kunnolla, vaikka hallitusten toiminnassa onkin havaittavissa eroja. 

– Osa ulkoistaa vastuuta enemmän, toiset haluavat perehtyä aiheeseen, olla suunnittelussa aktiivisesti mukana ja kuunnella asukkaiden toiveita laajemmin. 

Putkiremontin alla asukkaiden ajatukset remonttitarpeesta helposti laajenevat. Keskustelua käydään esimerkiksi keittiöiden ja sähköjen uusimisesta sekä kuivien tilojen pintaremontoinnista samalla kertaa. 

Taloyhtiön putkiremontin yhteydessä voi valita materiaalit ja kalusteet joko osittain tai kokonaan omien toiveiden mukaan. Kuva: Vilja Ahtojää

Kustannuksissa voi panostaa ja pihistää. Huokeimmalla remontista selvinnee valitsemalla sisustustuotteet rakennusliikkeiden valmiista projektivalikoimasta. Usein valittavana on kolme perushintaista värimaailmaa, jonka ympärille pintamateriaalit ja kalustekokonaisuus on suunniteltu. Toinen vaihtoehto on valita materiaalit ja kalusteet joko osittain tai kokonaan omien toiveiden mukaan.

– Kun remontti on toteutettu omat toiveet edellä, tuottaa uusi kylpyhuone eniten iloa, sanoo Kallatsa, joka on putkiremonttikohteissa asiakkaan apuna selvittämässä myös muutostöiden hintaa ja remontin budjettia, jos valintoja haluaakin tehdä projektimalliston ulkopuolelta. 

Linjalattiakaivo mahdollistaa isommat lattialaatat 

Käytetyin pintamateriaali kylpyhuoneiden lattioissa ja seinissä on laatta. Katot paneloidaan tai levytetään, ja suihkunurkka erotetaan lasiseinällä. 

Suomalaisten suosimat laattavärit ovat edelleen valkoinen, harmaa, musta ja ruskean sävyt. Laattakoko on nyt vain isompi. 

– Iso laatta on moderni valinta, ja helppo pitää puhtaana. Sekä seiniin että lattiaan asennetaan nyt paljon 30 x 60 tai 60 x 60 -laattaa, tai jopa isompaa, jos tilan mittasuhteet sallivat. Ladonnan voi tehdä vaakaan, pystyyn tai limittäin. 

Seinän viereen asennettava linjalattiakaivo mahdollistaa isojen lattialaattojen käytön, mutta vaatii viemäröinnin siirtämisen. Muutos tulee ottaa huomioon lattian tasoituksessa ja kaadoissa. Erikoisratkaisut tuovat lisäkustannuksia, mutta lopputulos on tyylikäs ja moderni. 

Kalusteissa tärkeintä kosteudenkesto

Kosteiden tilojen kalustevalinnoissa pitää panostaa kestävyyteen ja laatuun. Kalusteet valitaan ottamalla huomioon tyyli, tilan koko, säilytystarpeet, toiminnallisuus sekä käyttäjien mittasuhteet. Mustan, valkoisen ja harmaan kalustemateriaalin rinnalla yleistyvät puun sävyt ja jopa hillitty, maanläheinen värikkyys.

Laatikosto tason alla on käytännöllinen ratkaisu. Korkeaan kaappiin mahtuvat pyykkikorit ja pyyhkeet. 

Pesualtaat jaetaan perinteisiin altaisiin, tasoaltaisiin, malja-altaisiin ja upotettaviin altaisiin. Kylpyhuoneen pesuallas on yleensä kovassa käytössä. Kestävyyden ja ulkonäön lisäksi allas­valintaan vaikuttaa käytössä oleva tila sekä lasku­tilan tarve. 

Valinnoissa on hyvä muistaa myös ympäristö­ystävällisyys ja vastuullisuus. Uudiskohteita tehdään nykyisin muun muassa Joutsenmerkin alle. Hyvä nyrkkisääntö on, että EU:ssa toimivilla tehtailla ja valmistajilla on tuotannossa tiukempi valvonta ja kalusteet voi valita kotimaiselta valmistajalta. 

Kaisa Kallatsan mukaan trendivaihtelut kylpyhuoneissa ovat hitaita. 2020-luvun kylpyhuonesisustuksesta tullaan muistamaan linjalattiakaivot, isot laatat, mustat vesikalusteet ja mustakehyksiset suihkuseinät. Kuva: Kaisa Kallatsa

Hallittua retrotyyliä ajan hengessä

Trendivaihtelut kylpyhuoneissa ovat hitaita. Kallatsan mukaan 2020-luvun kylpyhuonesisustuksesta tullaan muistamaan linjalattiakaivot, isot laatat, mustat vesikalusteet ja mustakehyksiset suihkuseinät. 

Retrotyylit ovat lyöneet itseään läpi jo jonkin aikaa. Erityisen muodikas on 1970-luku, jota osa asukkaista haluaa korostaa myös kylpyhuoneremontissa. 

– 1970-lukuun voi viitata tyylikkään hienovaraisesti esimerkiksi laatan koolla, muodolla ja väreillä. Laatoissa on tarjolla upeita vihreän sävyjä, koboltinsinistä ja terrakottaa, jota käytettiin 70-luvulla paljon. 

1970-luvulla laatoiksi valittiin kapeaa suora­kaidetta sekä 20 x 20 -neliölaattaa, mikä on nyky­kylpyhuoneessa piristävän erilainen ratkaisu. Suunnittelijalta saa apua myös ladontakuvioissa tai erikokoisten laattojen yhdistelyssä.

1980-luku oli sisustuksessa hempeiden puuterivärien aikaa. Kalusteissa oli mäntysäleovia ja kaarevia muotoja, seinillä koristeboordeja. Niille ei ole nyt kysyntää.

– 80-luku on vielä liian lähellä. Sitä ei osata ihailla, vaan tyylistä halutaan pikemminkin pois, Kaisa Kallatsa myöntää.

Teksti: Anne Korkala