Hypo: Asuntojen hinnat loppuvuonna pieneen laskuun

Hypo ennustaa Asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana. Laskelma perustuu Hypon Asuntoindeksiin, joka ennustaa pk-seudun hintakehitystä kuusi kuukautta eteenpäin. Pankin mukaan asuntojen hinnat kääntyvät laskuun myös koko maassa ja lasku jatkuu vuoden 2023 lopulle asti. 

Hypo-indeksin lisäksi myös muut ennakoivat mittarit myyntiaikojen pitenemisestä, myynti-ilmoitusten kovasta kasvusta ja asunnon ostoaikeiden sukeltamisesta ennakoivat valon väistyvän asuntomarkkinoilta, Hypo toteaa.

Erityistä on se, pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Vain vahva työllisyystilanne tukee tällä hetkellä asuntomarkkinoita, sillä iskuja tulee korkeammista koroista ja ohenevasta ostovoimasta. Jos työllisyys ei heikkene jyrkästi, kyse ei kuitenkaan ole mistään hintaromahduksesta vaan hintaluisusta, kuten hieman reilun prosentin lasku osoittaa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Hypon mukaan alkuvuonna käytiin asuntokauppaa niin vahvasti, että loppuvuoden miinuksesta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolella. Hypon näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudun hinnat nousevat tänä vuonna 1 prosentin, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin. Koko maan luvut osoittavat tänä vuonna kasvua 1,5 prosenttia, joka kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin laskuun.