Kuva: Helsingin kaupunki

Herkullinen kiinteistökehityshanke tulossa Helsingin Meilahteen

Meilahden kartanon aluetta kehitetään kulttuuri- ja virkistystoiminnan alueena. Helsingin kaupunki on valmistellut alueelle kaavaluonnoksen. Keväällä 2022 kaupunki ryhtyy etsimään kartanon vanhoille rakennuksille ostajaa, joka kehittää alueelle uusia palveluita.

Kuva: Helsingin kaupunki

Meneillään oleva asemakaavan muutos tähtää siihen, että Meilahden kartanon arvokkaat rakennukset suojellaan, rantareittiä kohennetaan ja huonokuntoisen taidemuseorakennuksen voi korjata tai sen tilalle voi rakentaa uutta. Kartanopuisto ja rantareitti säilytetään julkisessa käytössä nykyiseen tapaan.

Kaupunki aikoo järjestää keväällä 2022 ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn, jossa etsitään Meilahden kartanoalueen rakennuksille ostajaa, jolla on toteuttamiskelpoinen suunnitelma alueen kehittämiseksi. Suunnitelmien tulee perustua kaavaluonnokseen.

Kaupunki haki Meilahden kartanon alueelle kehittäjää jo vuonna 2017, mutta silloin ei saatu toteutukseen edenneitä ideoita.

Kaavaluonnos antaa edellytykset erilaisten ideoiden kehittämiselle. Kartanon alueella voisi olla esimerkiksi ravintola- ja juhlatiloja, näyttelytiloja, taidepuisto tai taidegalleria, tutkimus- ja koulutustiloja, pienimuotoista hotellitoimintaa tai hyvinvointi- ja saunapalveluita. Kaavaluonnos mahdollistaa majoitustoiminnan, mutta alueella ei sallita pysyvää asumista. Uudisrakentaminen tulee toteuttaa pääosin puurakenteisena ja sovittaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.