Kuva: helvar.fi

Helvarin ensimmäiset sata vuotta täynnä

Kuva: helvar.fi

Yritys perustettiin vuonna 1921 öljyn maahantuontiin Helsingin ja Varsovan välille – siitä nimi Helvar. 1920-luvulla alkoi radiovastaanottimien maahantuonti ja vuonna 1935 niiden valmistus. 1950-luvulla valmistettiin myös televisioita. 1960-luvulla radiot ja tv:t jäivät historiaan ja tilalle tulivat sähkötekniset laitteet. Loistelamppujen kuristintuotantoa varten rakennettiin tehdas Karkkilaan vuonna 1973.

Helvar kehitti maailman ensimmäisen säädettävän elektronisen liitäntälaitteen loistelampuille 1980-luvun alussa. 2000-luvun alussa yritys toi markkinoille energiatehokkaita liitäntälaitteita ja käyttäjäohjattavia valonohjaustuotteita sekä investoi tutkimus- ja kehitystyöhön. Vuonna 2009 yritys avasi keskusvaraston Saksan Frankfurtiin.

Helvar on Aminoffin perheen omistama suomalainen perheyritys, jonka pääkonttori, valaisinkomponenttien tuotekehitys ja tuotanto ovat Suomessa ja valonohjauksen osaamiskeskus Lontoossa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli 42,3 miljoonaa euroa. Myynnistä yli 90 prosenttia menee vientiin.

– Satavuotisen matkamme aikana olemme tarjonneet  ja tarjoamme jatkossakin tuhansille asiakkaille ympäri maailmaa hyvinvointia tukevia tuotteita ja ratkaisuja. Helvarin uraauurtavat valonohjausratkaisut ja valaisinkomponentit kestävät aikaa, ja kokemusta on kertynyt vuosikymmenien ajalta, Helvarin toimitusjohtaja Adel Hattab kertoo.

– Yrityksenä Helvar on uudistuva, innovatiivinen ja muuntautumiskykyinen. Näitä samoja ominaisuuksia löytyy myös Helvarin menestystarinoista ja niiden taustalla vaikuttavista ihmisistä. Ainutlaatuiseksi meidät tekee ihmiskeskeinen asenteemme. Enkä tarkoita vain omia työntekijöitämme, vaan intohimoista työtämme hyvinvointia tukevien ratkaisujen parissa, Hattab sanoo.

– Hyvä valaistus on avain ihmisten hyvinvointiin. On mahdotonta ennustaa, kuinka valon käyttötarkoitukset kehittyvät seuraavan sadan vuoden aikana. Kuitenkin kyky sopeutua asiakkaiden muuttuviin vaatimuksiin ja omaksua uudet teknologiat sekä kyky houkutella mukaan hyviä ihmisiä tulevat pitämään Helvarin eturivissä – siellä missä valo, data, sähkö ja ohjaus kohtaavat, hallituksen varapuheenjohtaja ja omistajasuvun edustaja Philip Aminoff toteaa.