Kuva: Finavia

Helsinki-Vantaan T2:n lähtö- ja tuloaulojen muutostyöt alkavat vuoden etuajassa

Kuva: Finavia

Noin 35 000 neliömetriä käsittävät muutostyöt ovat osa Helsinki-Vantaan miljardin euron kehitysohjelmaa ja terminaali 2:n laajentamista. Remontissa uudistetaan nykyiset lähtö- ja tuloaulat täysin, ja ne sulautetaan osaksi lentojen porttialuetta ja keskitettyä matkatavara-aulaa.

‒ Pääsemme aloittamaan muutostyöt vuoden etuajassa, sillä matkustajien ja lentojen määrä on koronan vuoksi vähentynyt merkittävästi. Näin matkustajatkin pääsevät nauttimaan uusista tiloista suunniteltua aiemmin, kertoo terminaali 2:n laajennushankkeen projektipäällikkö Tuomo Lindstedt Finaviasta.

Muutostöiden lisäksi terminaalia laajennetaan parhaillaan 42 000 neliömetrin verran. Uudisosassa sijaitsevat vuonna 2022 avattava näyttävä pääsisäänkäynti sekä uudet tulo- ja lähtöhallit.

Finavian operaatiokeskuksen päällikkö Jani Ceder kertoo, että lähtöaulassa käynnistyvän remontin vuoksi muun muassa Turkish Airlinesin, Qatar Airwaysin ja KLM:n lähtöselvitykset siirtyvät vieressä sijaitsevaan lentokentän pääaulaan. Näin kaikki Helsinki-Vantaan lentojen lähtöselvitykset ja turvatarkastukset tehdään 18. tammikuuta alkaen yhdessä paikassa. Vähäisen liikenteen vuoksi terminaali 1:n lennot on jo aikaisemmin siirretty samalle lähtöselvitysalueelle.

Finavia pyrkii hyödyntämään korona-ajan alhaisia liikenne- ja matkustajamääriä ja näin edistää töitä ja aikaistaa niiden valmistumista. Sekä uudisosan rakennustöiden että vanhan osan muutostöiden suunnitelmat voivat elää.

Finavian mukaan julkisen liikenteen järjestelyihin on suunnitteilla uudisosan rakentamiseen liittyviä muutoksia alkuvuonna. Lähtöaulan remontti jatkuu vaiheittain kesään 2023 asti. Nykyisten tuloaulojen ja matkatavaraluovutusaulojen muutostyöt on suunniteltu aloitettavaksi aikaisintaan kesän 2021 jälkeen.

Uudisosan avaaminen on tällä hetkellä ajoitettu vuoden vaihteeseen 2021-2022. Nykyisten lähtö- ja tuloaulojen muutostyöt olisivat näillä näkymin valmiina vuonna 2023, jolloin ne liitetään osaksi porttialuetta. Samalla koko Helsinki-Vantaan kymmenvuotinen kehitysohjelma valmistuu.