Pikku-Finlandia on suosittu kahvila ja kokoustila Töölönlahden puiston laidalla. Jatkossakin alueella on tarkoitus järjestää kahvilatoimintaa. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Helsingin Töölönlahdenpuiston kohennussuunnittelu alkaa

Helsinki käynnistää Töölönlahdenpuiston suunnittelun. Hankkeen toteutuksesta ei vielä ole päätöstä.  Ennen laajaa peruskorjausta kuvassa on pienempiä muutoksia.

Pikku-Finlandia on suosittu kahvila ja kokoustila Töölönlahden puiston laidalla. Jatkossakin alueella on tarkoitus järjestää kahvilatoimintaa. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Töölönlahdenpuistoa reunustavat lukuisat kulttuurirakennukset kuten Finlandia-talo, Musiikkitalo, Oodi ja Hakasalmen huvila. Puisto on osa ulkoilijoiden suosimaa Töölönlahden ympäri kulkevaa reitistöä.

Vuonna 2014 Töölönlahden edellinen puistosuunnitelma hylättiin kaupungin mukaan liian kalliina, ja nykyinen väliaikaiseksi tarkoitettu puisto valmistui vuonna 2016.

– Töölönlahti on kaupunkilaisille tärkeä luonto- ja virkistysalue. Viime vuosina alueelle on rakentunut useita kulttuurirakennuksia, jotka ovat vahvistaneet aluetta myös kulttuurikeskittymänä. Nyt on oikea aika miettiä sijainniltaan ainutlaatuisen Töölönlahdenpuiston roolia osana Helsingin keskustan tulevaisuutta, kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

Pikku-Finlandia on toiminut suosittuna kahvila- ja tapahtumakeskuksena Töölönlahdella Finlandia-talon peruskorjauksen aikana. Suunnitelmassa otetaan kahvilatoiminnan edistäminen puistossa myös jatkossa.

Puiston peruskorjauksen pohjaksi laaditaan aluksi idea- ja konseptisuunnitelma, joka valmistuu kesällä 2024. Suunnitelman aineisto julkaistaan loppukeväällä 2024 Kerro kantasi -palvelussa, jolloin sitä on mahdollista kommentoida. Syksyllä 2024 alkaa puistosuunnittelu. Toteutuksen eli puiston peruskorjauksen tarkempi aikataulu ei ole vielä selvillä, kaupunki kertoo.

Ennen peruskorjausta Töölönlahdenpuistoon toteutetaan lyhyen aikavälin parannuksia. Tavoitteena on lisätä puiston viihtyisyyttä monimuotoisella kasvillisuudella sekä kokeilemalla erilaisia toiminnallisia alueita ja rakenteita.