Havainnekuva. Kuva: Hartela.

Hartela rakentaa sädehoitoyksikön Oulun kaupunginsairaalan kupeeseen

Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoitoyksikön uudisrakennus etenee toteutusvaiheeseen. Sairaanhoitopiirin kumppaniksi hankkeen maa-, perustus- ja runkourakan toteutukseen on valittu Hartela Pohjois-Suomi Oy.

Havainnekuva. Kuva: Hartela.

Oulun kaupunginsairaalan ja Sairaalaparkki-pysäköintilaitoksen väliselle tontille nousevaan uudisrakennukseen rakennetaan kuusi sädehoitobunkkeria.

Rakennusurakka käynnistyy loka-marraskuun aikana, ja uudisrakennuksen on tarkoitus valmistua huhtikuussa 2021. Hankkeen laajuus on noin 4 000 brm².

”Sädehoitoyksikön uudisrakennus jatkaa Hartelan ja Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin jo aiemmin alkanutta erinomaista yhteistyötä OYS 2030 -uudistamisohjelman parissa. On hienoa olla mukana toteuttamassa Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 muutosvision mukaista maailman älykkäintä sairaalaa yhdessä osaavien ja ammattitaitoisten yhteistyökumppaneiden kanssa.” toteaa Hartela Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Markku Taskinen.

Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoitoyksikkö on ainoa sädehoitoa antava yksikkö Pohjois-Suomen alueella. Nykyiset tilat ovat käyttöikänsä päässä, eivätkä vastaa enää toiminnan tarpeeseen.

Uudet tilat mahdollistavat nykyisen sädehoitotoiminnan jatkamisen lisäksi uuden, modernin sädehoitoteknologian käytön. Uusi teknologia tarjoaa mahdollisuuksia seurata potilaan tilannetta reaaliajassa, reagoida muutoksiin ja toteuttaa terveitä kudoksia säästävää sädehoitoa. Potilaalle tämä tarkoittaa vähemmän hoitokäyntejä ja mahdollisuutta yhä useammin polikliinisiin hoitoihin.

”Hoidon sivuvaikutusten jäädessä vähäisemmiksi toipuminen sädehoidosta tapahtuu nopeammin, vaikuttaen suotuisasti potilaiden elämänlaatuun. Nuorilla potilailla se merkitsee nopeampaa töihin paluuta, iäkkäillä se tukee kotona pärjäämistä hoidon jälkeen. Näillä molemmilla asioilla on myös merkittävä kansantaloudellinen vaikutus”, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin medisiinisen tulosalueen johtaja Eija Eloranta kertoo.

Sädehoitotekniikoiden kehittyminen tarjoaa tulevaisuudessa aiempaa useammin vaihtoehdon kirurgiselle hoidolle. Se tuo hoidon piiriin myös uusia potilasryhmiä, joille pystytään tarjoamaan entistä useammin vaikuttavaa sädehoitoa.

Sädehoitoyksikön uudisrakennushanke on osa OYS 2030 -uudistamisohjelmaa, jonka myötä Oulun yliopistollisen sairaalaan toiminta ja tilat uudistetaan vastaamaan tulevaisuuden erikoissairaanhoidon tarpeisiin.