Lyyra-kortteli Kolmannelta linjalta katsottuna. Kuva: Ylva / ARCO Architecture Company

Hakaniemen Lyyra-korttelin hotelli on valmis 

Ylvan rakennuttaman Lyyra-korttelin hotelli- ja asuinrakennus on otettu käyttöön. Korttelissa aloittaa toimintansa Suomen ensimmäinen Citybox-hotelli.

Lyyra-kortteli Kolmannelta linjalta katsottuna. Kuva: Ylva / ARCO Architecture Company

Lyyra-kortteli muodostuu vuonna 2023 valmistuneesta toimistorakennuksesta sekä nyt käyttöön otetusta hotelli- ja asuinrakennuksesta, joka sijoittuu Porthaninkadun, Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun väliin. 

Uuden rakennuksen liiketilat on vuokrattu lähes täyteen, ja ensimmäisenä sisään muuttaa Suomen ensimmäinen Citybox-hotelli. 9. helmikuuta avautuvasta hotellista löytyy 178 huonetta, ja se tarjoaa Helsingissä vieraileville korkealaatuista, funktionaalista ja edullista majoitusta.

Lyyran uusiin tiloihin muuttavat myös uusia kiinnostavia ravintolakonsepteja yhteen kokoava UG Urban Gourmet Food Court, aasialaisia makuja tarjoavat ravintolat Hua Du ja LieMi sekä joogastudio Yoga HEL. Lisäksi kahvilaketju Roasberg tuo tiloihin uuden Padre Bar’n Pizza -konseptinsa.

– Kun helsinkiläiset tai kaupungissa vierailevat turistit haluavat kokea jotain uutta, he suuntaavat Hakaniemi-Kallion alueelle. Uusien ja kiinnostavien toimijoiden tuominen Lyyraan on ollut myös meidän tavoitteemme. Cityboxin Suomessa ennennäkemätön hotellikonsepti mahdollistaa kohtuuhintaisen majoituksen kaupungin ytimessä ilman, että asiakkaiden tarvitsee tinkiä laadusta. UG tarjoaa puolestaan uuden alustamaisen toimintamallin aloitteleville ravintoloitsijoille – ja asiakkaille tilaisuuden kokea kymmeniä uusia makuelämyksiä yhdessä osoitteessa, kertoo Ylvan kiinteistöjohtaja Ville Vaarala.

Hotellin pohjoispuolelle on valmistunut uusia vuokra-asuntoja. Korttelista löytyy yksiöitä ja kaksioita, joiden erityispiirteitä ovat tavanomaisesta poikkeavat pohjaratkaisut, isot valoa tuovat ikkunat ja ranskalaiset parvekkeet. Lähipalvelut kuten kauppa, apteekki, kirjasto, koulu ja useampi päiväkoti sijaitsevat alle 500 metrin päästä.

Asuntojen vuokraus on parhaillaan käynnissä, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan sisään helmikuun alussa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylvan Lyyra-hanke käynnistyi vuonna 2019. Vastuullisuus on huomioitu hankkeessa erityisen tarkkaan. 97 prosenttia Lyyran purkujätteestä kierrätettiin, ja rakennusvaiheen päästöjä onnistuttiin pienentämään 16 prosenttia hanketta varten kehitetyn hiililaskurin avulla.

Ylvan mukaan Lyyra on käytön osalta täysin hiilineutraali, ja tiloille haetaan LEED Platinum -sertifikaattia, joka on kansainvälisesti tunnistetun järjestelmän korkein taso. Lisäksi tilat tähtäävät Suomen ympäristöministeriön säätelemään A-energialuokkaan eli korkeimpaan mahdolliseen. Toimistorakennukselle on myönnetty tilojen terveellisyyden takaava WELL-sertifiointi.

Ympäristövastuullisuuden lisäksi hankkeessa on huomioitu myös sosiaalinen vastuu. Lyyra valittiin vuonna 2019 yhdeksi OECD:n Business 4 Inclusive Growth -verkoston pilottihankkeista. Työmaan työntekijöiden mukaan yhdenvertaisuus ja perusoikeudet toteutuvat Ylvan työmailla merkittävästi alan perustasoa paremmin, Ylva kertoo.

Lue Projektiuutisten artikkeli Lyyra-korttelin ensimmäisestä osasta.