Kuva: fingrid.fi

GRK:lle kantaverkon kaapeliyhteyden rakennustöitä Helsingissä

GRK on valittu toteuttamaan Helsinkiin uuden kanta­verkon 400 kilovoltin kaapeli­yhteyden rakennus­töitä. GRK:n sopimuksen arvo on 22 miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2026. 

Kuva: fingrid.fi

Valmistuessaan kaapeli­yhteys tulee kulkemaan Vantaan Länsisalmen sähkö­asemalta Helsingin Viikinrannan energia­kortteliin, uudelle Vanhankaupungin sähköasemalle.

Kaapeliyhteys tarvitaan lisääntyvän sähkön­kulutuksen vuoksi, ja samalla se mahdollistaa läntisen bulevardi­kaupungin rakentamisen edellyttämät sähköverkkojärjestelyt.

Hankkeen osapuolet ovat tilaajan eli Fingridin lisäksi Helsingin kaupunki ja Helen Sähköverkko.  

Hankkeessa ovat GRK:n lisäksi mukana Lännen Alituspalvelu Oy (rakennustyöt ja alitus­poraukset), Hitachi Energy Finland Oy (sähkö­asemat), Tamini Trasformatori S.r.l. (teho­muuntaja), Hyosung Heavy Industries Corporation (400 kilo­voltin reaktori) ja Demirer Kablo (400 kilo­voltin kaapeli).

– Myös pääkaupungissa tarvitaan lisää sähkön siirtokapasiteettia. Tämä on todella tärkeä urakka helsinkiläisille ja on hienoa, että mukaan on saatu kokeneita kaupunki-infran rakentajia,toteaa Fingridin projektijohtaja Risto Ryynänen.

– Tämä on meille tärkeä hanke, jossa pääsemme hyödyntämään GRK:n pitkää kokemusta yhdys­kunta­rakentamisesta. Toteutamme parhaillaan pääkaupunki­seudulla myös useita muita kunnallis­teknisiä urakoita. Ne sijaitsevat usein vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, GRK:n liike­­toiminta­johtaja Jaakko Mäkelä sanoo.

GRK:n rakennustyöt alkavat lähiaikoina. Käytännössä kaapeli­yhteyden rakentaminen edellyttää maarakennus­töitä kaapelin reitillä.

– Työskentelemme urakan aikana kolmella lohkolla, jotka ovat kaikki eri­tyyppisiä. Teemme töitä katu­alueilla, johon liittyy myös muun kunnallis­tekniikan saneerausta ja siirtämistä. Kaapeli­yhteyttä rakennetaan myös pelloilla ja ulkoilu­reittien varrella. Otamme kaikkien alueiden erityis­piirteet huomioon suunnittelussamme ja työssämme, työpäällikkö Mikko Parkkinen GRK:lta kertoo.