FM-Haus Oy rakentaa Pikku-Finlandian, joka toimii Finlandia-talon väistötilana sen 2,5 vuotta kestävän peruskorjauksen ajan. Kuva: Aalto-Studio

FM-Hausille kiitosta rakennusalan kiertotaloudesta

FM-Haus Oy rakentaa Pikku-Finlandian, joka toimii Finlandia-talon väistötilana sen 2,5 vuotta kestävän peruskorjauksen ajan. Kuva: Aalto-Studio

– Tutkimuksessa kartoitettiin esimerkkejä pohjoismaisista rakennusalan toimijoista, jotka toteuttavat kiertotalouden periaatteita aktiivisesti toiminnassaan. Raporttia tullaan hyödyntämään rakentamiseen liittyvän lainsäädännön kehittämisen pohjana, VTT:n senior scientist Margareta Wahlström kertoo.

Hankkeessa tarkasteltiin 115:tä kiertotalouden tukemiseen liittyvää ratkaisua, joista 14 pääsi lopulliseen raporttiin. Tutkijoiden tavoitteena oli löytää yrityksiä, jotka ovat ottaneet huomioon kiertotalouden kokonaisvaltaisesti liiketoiminnassaan. FM-Haus pääsi mukaan VTT:n hankkeeseen forssalaisen kiertotalouden konsulttiyrityksen Winto Better World Oy:n Riikka Kinnusen suosittelemana.

– Kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrättämistä. FM-Hausin nopeasti valmistuvat ja muuntuvat tilaratkaisut ovat loistava esimerkki siitä, miten kiertotalous on huomioitu rakennuksen elinkaaren jokaisessa vaiheessa, Wahlström sanoo.

Wahlströmin mukaan FM-Haus erottui tutkimuksessa myös kiertotalousratkaisuiden tuotteistamisesta käytäntöön.

– FM-Hausin modulaarinen rakennustapa oli yksi harvoja esimerkkejä, jossa on viety kiertotaloutta kokonaisvaltaisesti edistäviä ratkaisuja markkinoille asti. Jos rakennukselle ei ole enää käyttöä, moduulit voidaan siirtää muualle ja hyödyntää uudelleen, Margareta Wahlström sanoo.

FM-Hausin mukaan yksi sen tavoitteista on lopettaa kertakäyttörakentaminen. Kiertotalousajattelun lisäksi FM-Haus haluaa olla edistämässä ja lisäämässä myös puun käyttöä rakentamisessa.

– Rakennamme puusta, sillä se on paras materiaali ekologisten, muuntojoustavien sekä terveellisten tilojen valmistamiseen, FM-Hausin projektipäällikkö Toni Sjöman sanoo.