Finnfoamille polystyreenin kierrätyslaitos Saloon

Finnfoam rakentaa Saloon polystyreenin kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua laitosta, jossa käytetyt, likaisetkin vaahtomuovieristeet kierrätetään eristeiden raaka-aineeksi. Kierrätysprosessille ja siinä käytettävälle uudelle liuottimelle on haettu patenttia.

Eristevalmistaja Finnfoam on rakentamassa Saloon polystyreenin eli XPS- ja EPS-eristeiden kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua pilottilaitosta. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa yli 10 miljoonaan euroon. Laitos valmistuu tämän vuoden syksynä.

– Kehitämme jatkuvasti omia prosesseja resurssitehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi sekä pyrimme löytämään kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja. Tämän kemiallisen kierrätyslaitoksen ansiosta pystymme käyttämään jatkossa omien eristetuotteiden valmistuksessa entistä enemmän kierrätysmateriaalia, sanoo Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Finnfoamin mukaan kierrätyksessä vakiohaasteena on jakeiden puhtaus, niin myös kierrätettävien muovieristeiden kohdalla. Työmailta kerätyt lämmöneristeiden hukkapalat ovat usein hiekkaisia, betonisia tai niissä on uretaaniliimojen jäämiä. 

Puhdistusjärjestelmän laitteistokokonaisuuden kehitys on ollut Finnfoamin mukaan oleellinen osa koko kierrätysprosessin kehitystyötä. 

Itse kierrätysprosessissa polystyreeni saatetaan uuden innovatiivisen liuottimen avulla täysin nestemäiseen muotoon, jolloin siitä on helppo erottaa siivilöimällä epäpuhtaudet. Liuotin on yhdistelmä hedelmiin pohjautuvia liuottimia. 

Puhdistuksen jälkeen liuotin haihdutetaan uudelleen kiertoon ja takaisin kiinteään muotoon palannut polystyreeni muutetaan granulaateiksi, joita voidaan hyödyntää eristetuotannon raaka-aineena. 

Kierrätysprosessin kehityksessä Finnfoamilla on ollut kumppaninaan Brightplus. 

Sekä liuottimelle että kierrätysprosessille itselleen on haettu patenttia.

Muovin kierrätyksessä jakeiden puhtauden lisäksi haasteena on riittävän materiaalivolyymin kerääminen. Tämän haasteen Finnfoam kertoo ratkaisseensa ostamalla puolet laitilalaisen PS Processing Oy:n osakekannasta. Yritys on erikoistunut EPS-muovin keräämiseen ja kierrättämiseen.

Aiemmin PS Processing toimitti ison osan materiaalia ulkomaille kierrätettäväksi. Kun materiaali saadaankin kiertoon kotimaan markkinoilla, sen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi kuljetustarpeen vähentyessä.