Nauriskasken koulu valmistui kesällä. Kuva: Reijo Yrjölä, Tilapalvelut-liikelaitos.

Espoon PPP-hankinnan ensimmäiset koulut sekä päiväkoti valmistuivat

Vuonna 2020 Espoon kaupunki, Kumppanuuskoulut ja YIT solmivat sopimuksen yhteensä 8 koulun ja päiväkodin toteuttamisesta uudella PPP-hankintamallilla. Kokonaisuudesta on nyt valmiina 3 koulua sekä päiväkoti. 

Nauriskasken koulu valmistui kesällä. Kuva: Reijo Yrjölä, Tilapalvelut-liikelaitos.

Uudella mallilla hankituista koulu- ja päiväkotirakennuksista valmistuivat kesällä Pohjois-Tapiolan koulu, Perkkaan koulu ja nuorisotila, Nauriskasken koulu sekä Nöykkiönniityn päiväkoti. Sopimukseen kuuluvat lisäksi Perkkaan päiväkoti, Kilon koulu ja päiväkoti sekä Kuitinmäen koulun alakouluosa. Nämä valmistuvat vuoden 2023 aikana.

Uusiutuvan energian käytön osuus on kohteissa yli 20 %. Niissä on käytössä maalämpö, jolloin ostoenergian tarve vähenee. Kouluihin on tehty myös varaukset aurinkopaneeleille. Energiatehokkuutta mittaava E-luku on Espoon kaupungin mukaan noin 35 % määräystasoa parempi.

RTS-ympäristöluokituksessa kiinteistöille tavoitellaan neljää tähteä. 

Public Private Partnership -malliksi (PPP) nimetyssä hankintamuodossa Espoon kaupunki solmi palvelusopimuksen Kumppanuuskoulut Oy -nimisen hankeyhtiön kanssa. Yhtiö vastaa palveluntuottajana kokonaispalvelusta: se suunnittelee ja rahoittaa kohteen, hakee tarvittavat luvat ja rakentaa sen. Lisäksi yhtiö vastaa kohteen ylläpidosta koko 20 vuoden sopimuskauden ajan. Kunkin koulun tai päiväkodin valmistuttua kaupunki alkaa maksaa hankeyhtiölle palvelumaksua, joka kattaa koulun tai päiväkodin rahoitus-, toteutus- ja ylläpitokustannukset. 

– Hankintamallissa Espoo ostaa kokonaispalvelua, ei rakentamista. Jos palvelussa on puutteita, seuraa vähennyksiä palvelumaksuun. Palveluntuottaja vastaa kokonaisuudesta koko sopimusajan, jolloin näihin kohteisiin ei muodostu korjausvelkaa, toteaa Kumppanuuskoulut Oy toimitusjohtaja Jaakko Kouvalainen.