Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Danske Bank: Asuntojen hinnat elpyvät

Danske Bank arvioi asuntomarkkinoiden vilkastuneen vuoden 2023 lopulla ja asuntojen hintojen nousevan ensi vuonna 2 % ja 3 % vuonna 2025. Pankki arvelee markkinakorkojen puolittuvan seuraavien 2 vuoden aikana. 

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Danske Bank ennustaa, että asuntojen hinnat nousevat Suomessa ensi vuonna 2,0 %. Pankin aiempi ennuste oli +2,5 %. Mikäli taantuma osoittautuu odotettua pidemmäksi, jää myös asuntomarkkinan kehitys ennusteesta, pankki toteaa.

– Ennustamme, että asuntomarkkina toipuu ensi vuonna. Toipuminen ei kuitenkaan ole tasaista tai yhtä nopeaa kuin vielä syksyllä ennustimme. Kuluttajat hyötyvät laskevista koroista ja talttuneesta inflaatiosta, mutta vastapainona ovat kuluttajien kasvavat huolet työllisyydestä, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Tänä vuonna Danske Bank ennustaa asuntojen hintojen halventuvan 6,0 %. 

– Ensiasunnonostajien vapautus varainsiirtoverosta poistuu vuodenvaihteessa, mikä vilkastuttaa asuntokauppaa loppuvuonna 2023. Olosuhteet asuntokaupan vilkastumiselle paranevat keväällä 2024, jolloin asuntolainojen viitekorkojen ennustetaan laskevan ja varainsiirtovero on uudella, alemmalla tasolla. Asuntokauppa käy keväisin yleensä vilkkaammin, ja patoutunut kysyntä voisi lähteä tuolloin liikkeelle, Kuoppamäki toteaa.

Vuonna 2025 Danske Bank ennustaa asuntojen hintojen nousevan 3,0 %. Ennusteen mukaan markkinakorot noin puolittuvat seuraavan kahden vuoden aikana. Jos 185 000 euron ensiasuntolainan korko laskee 2 prosenttiyksikköä, jää ensiasunnon ostajan tilille hieman yli 300 euroa enemmän kuussa.

Pankki ennustaa asuntorakentamisen matalasuhdanteen kestävän koko ensi vuoden ajan.

– Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, mikä painaa hintatasoa ja vähentää kannusteita lisärakentamiseen. Patoutuneen kysynnän purkautuminen lisää uudistuotannon tarvetta 2024 jälkipuoliskolla, mutta lupahakemuksiin ja muihin rakentamisen prosesseihin kuluvan ajan vuoksi asuntotuotanto vilkastuu merkittävästi vasta 2025 aikana, Pasi Kuoppamäki sanoo.