tampere
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Danske Bank: Asuntojen hinnat alkavat nousta loppuvuodesta

Danske Bankin mukaan yhä useampi suomalainen uskoo asuntojen hintojen laskevan, mutta huoli asuntojen hinnoista ei ole lisääntynyt. Danske Bank ennustaa, että asuntojen hinnat alkavat nousta loppuvuonna, mutta koko vuonna hinnat jäävät silti miinukselle 5,5 %.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Danske Bankin teettämän taloudellista mielenrauhaa koskevan kyselyn mukaan 25 % suomalaisista arvioi, että asuntojen hinnat laskevat omalla asuinalueella lähivuosina. Osuus on lähes kaksinkertaistunut kahden vuoden takaisesta, jolloin se oli 13 %.

Kyselyyn vastanneista 37 % arvelee, että asuntojen hinnat nousevat lähivuosina omalla asuinalueella. Luku on laskenut kahden vuoden takaisesta, jolloin se oli 51 %.

– Suomalaiset ovat selvästi pohtineet, kuinka todennäköistä asuntojen hintojen nousu omalla alueella on. Nyt kun asunnot ovat hieman halventuneet, huomaamme etenkin asuntokaupoille uskaltautuneiden ensiasunnon ostajien tehneen paikoin todella hyviä kauppoja, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Huoli asuntojen hintojen kehityksestä ei ole Danske Bankin mukaan lisääntynyt kahden vuoden takaisesta. Kyselyyn vastanneista 35 % on vähintään jossain määrin huolissaan asuntojen hintojen kehityksestä omalla alueellaan. Vuonna 2021 sama luku oli 33 %.

Pääkaupunkiseudulla asuvista vastaajista 65 % pitää oman kodin arvonnousua vähintään jossain määrin tärkeänä. Muissa suurissa kaupungeissa vastaava luku on 61 %. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla oman kodin arvonnousua pitää vähintään jossain määrin tärkeänä 58 % vastanneista.

Danske Bank ennustaa, että asuntojen hintojen laskusta suurin osa on jo nähty. Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan käytettyjen asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta loppuvuonna hinnat kääntyvät jo nousuun.

– Asuntokauppa on ollut monta kuukautta alamaissa. Samaan aikaan kuluttajien elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat, joka luo tarvepohjaista, luonnollista kysyntää. Arvioimme, että tämä kysyntä alkaa näkyä asuntokaupoilla viimeistään loppuvuoden aikana. Syksyllä asuntokauppaa auttaa euribor-korkojen ennakoitu lasku, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Danske Bank ennustaa, että käytettyjen asuntojen hinnat laskevat Suomessa tänä vuonna 5,5 %. Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan 4 %.