Kuvituskuva. Kuvalähde: Pixabay

Asuntokauppa vahvistui Suomessa vuonna 2016 – myös kiinteistönvälitysalan liikevaihto ja henkilöstö kasvussa

Asuntokaupan tahti oli vuonna 2016 selvästi edellisvuotta vilkkaampi uusissa asunnoissa ja jonkin verran parempi käytettyjen asuntojen puolella, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Asuntokaupan vilkastuminen kasvatti kiinteistönvälitysalan liikevaihtoa ja rohkaisi henkilöstön rekrytointeihin.

Kuvituskuva. Kuvalähde: Pixabay
Kuvituskuva. Kuvalähde: Pixabay

Vuodesta 2016 muodostui kokonaisuutena parempi asuntokauppavuosi kuin vuodet 2014 ja 2015 ovat olleet.

Tahtipuikkoa positiivisessa kehityksessä on heiluttanut uusien asuntojen kauppa. Uusien asuntojen kauppamäärä ylsi tammi-joulukuussa 2016 kokonaisuutena arviolta noin 25 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna.

Myös vanhojen välitettyjen asuntojen kauppa hivuttautui vuoden aikana ylöspäin ja kasvoi kokonaisuutena tammi-joulukuussa 2016 noin 3,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vanhoista asunnoista eniten ostajia vuoden aikana keräsivät kerrostaloasunnot, joiden myyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta yli 5 prosenttia.  Välitettyjen rivitaloasuntojen kauppaan kirjattiin noin 2,5 prosentin parannus edellisvuoteen nähden.  Suhteessa heikoimmin käytetyistä asunnoista ovat käyneet kaupaksi käytetyt omakotitalot: niiden kauppa kasvoi vajaalla prosentilla edellisvuoteen nähden.

”Hieman aiempaa kirkkaammat talousnäkymät ja työllisyystilanteen kohentuminen vahvistavat suomalaisten luottamusta omaan ja maan talouteen. Kun asuntorahoituksen saatavuus on vielä hyvä ja mieluisia ostokohteita löytyy, henkii tilanne tällä hetkellä positiivisesti myös asuntokauppaan. Maan talouden kehittymisen kannalta on erityisen tärkeää, että asuntokauppa kehittyisi jatkossakin myönteisesti – niin suuret ovat asuntokaupan positiiviset talousvaikutukset eri puolille yhteiskuntaa”, painottaa KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Välitysalan liikevaihto kasvoi

Vuosi 2016 alkoi kiinteistönvälitysalan liikevaihdon vahvalla kasvulla. Ensimmäinen neljännes ylsi 12,5 prosentin ja toinen neljännes 9,9 prosentin kasvuun edellisvuoden vastaaviin ajanjaksoihin verrattuna. Kolmannella neljänneksellä kasvu oli maltillisempaa, mutta ylsi kuitenkin 2,5 prosenttiin. Vuoden 2016 viimeisen neljänneksen liikevaihtolukuja Tilastokeskus ei ole vielä raportoinut, mutta KVKL:n arvion mukaan myös vuoden neljäs neljännes näyttäisi edenneen kasvun merkeissä.

”Vuonna 2014 kiinteistönvälitysalan liikevaihdossa koettiin pohjakosketus: silloin liikevaihtoa kertyi yhteensä reilu 480 miljoonaa euroa. Käänteen tapahduttua vuonna 2015 liikevaihdon määrä ylitti jo selvästi 530 miljoonaa. Vuonna 2016 kolmella ensimmäisellä kvartaalilla on päästy jo yli 420 miljoonan, mikä kertoo siitä, että ammattivälittäjien palvelut kiinnostavat Suomessa edelleen vahvasti”,  KVKL:n Malila arvioi.

Myös henkilöstömäärä kasvu-uralla

Kiinteistönvälityksen toimialan henkilöstömäärä kohosi vuonna 2010 13,2 prosenttia edellisvuodesta, mutta supistui vuonna 2011 yhteensä 2,9 prosenttia. Laskusuuntaus jatkui myös seuraavina vuosina aina vielä vuoteen 2014 saakka. Vuoden 2015 osalta Tilastokeskuksen raportoima henkilöstömäärän kasvu on tarkentunut 2,6 prosenttiin edellisvuodesta. Vuoden 2016 henkilöstömäärän kasvu on tarkentunut tammi-kesäkuussa 3,3 prosenttiin edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Heinä-syyskuussa kasvua oli 2,6 prosenttia. Lokakuussa kasvua on ollut 3 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden 2016 loppuosan henkilöstöluvut Tilastokeskus kertoo myöhemmin.

”2010-luvun alkuvuosikymmenet olivat henkilöstömäärän kehittymisessä pääosin miinusmerkkisiä. Alan kannalta on positiivista, että yrityksemme ovat jälleen uskaltautuneet rekrytoimaan uutta väkeä ja kokonaishenkilöstömäärä lähestyy 5000:n rajaa. Viime aikoina erityisen kysyttyjä ovat olleet LKV-pätevyyden omaavat ammattilaiset johtuen osittain myös siitä, että vuoden 2016 alusta kaikkien välitystoimistojen ammattihenkilöstöstä vähintään puolella tuli olla LKV-pätevyys.”

Tärkeä kehityskulku: kasvavien välitysyritysten määrä suurempi kuin supistuneiden

Kiinteistönvälitysalan kasvukatsauksen mukaan vuonna 2016 suurinta kasvua alalle toivat liikevaihtoaan yli 15 prosenttia kasvattaneet yritykset. Kasvua syntyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 39 prosenttia, toisella 44 prosenttia ja kolmannella 42 prosenttia. Näiden yritysten muutosvaikutus toimialan kehitykseen oli 19,1 – 25,3 prosenttiyksikön välissä.

Liikevaihdoltaan yli 15 prosenttia supistuneiden yritysten osuus toimialan yrityksistä oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 39 prosenttia ja toisella neljänneksellä 36 prosenttia. Kolmannella neljänneksellä kyseisten yritysten osuus oli 37 prosenttia.

Voimakkaasti eli yli 15 prosenttia liikevaihtoaan kasvattaneiden yritysten lukumäärä oli vuoden 2016 heinä-syyskuussa 541 kappaletta ja vastaavasti voimakkaasti liikevaihdoltaan supistuneiden yritysten lukumäärä 485 kappaletta.

Kiinteistönvälitysalan yrityksistä alle 10 henkilöä työllistävät yritykset muodostavat enemmistön:  kyseisten yritysten lukumäärä oli vuoden 2016 kolmannella vuosineljänneksellä 1 362 kappaletta eli lähes 90 prosenttia koko toimialan yrityksistä. Kiinteistönvälityksen toimialalla oli enemmän vanhoja kuin nuoria pk-yrityksiä. 75 prosenttia toimialan yrityksistä oli toiminut alalla vähintään 5 vuotta.


Tässä tiedotteessa esitetyt tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen kauppahintaseurantapalveluun sekä Tilastokeskuksen asiakaskohtaisesta suhdannepalvelusta saatuihin tietoihin. Annetut tiedot täydentyvät laskennan täydentyessä jonkin verran myöhemmin, mikä voi vähäisessä määrin muuttaa edellä kerrottuja tietoja.


Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) on kiinteistönvälitysalan yritysten ja järjestöjen valtakunnallinen etu- ja kattojärjestö, joka toimii alan yhteiskunnallisena vaikuttajana ja edunvalvojana yhteisten päämäärien toteuttamiseksi. KVKL toimii tässä roolissaan jäsenryhmittymiensä antamalla mandaatilla alan ainoana valtakunnallisena edustajana Suomessa. www.kvkl.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail