Arkta rakentaa Tampereelle etätuotettua aurinkosähköä käyttävän asuinalueen

Tampereen Koivistonkylään alkaa nousta vuoden 2019 aikana Ilokkaanpuiston asuinalue, joka saa energiansa taloyhtiöiden omasta Tampereen Teiskoon rakennettavasta aurinkosähkövoimalasta.

– Arkta haluaa olla mukana kehittämässä ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja asuntorakentamisessa. Meillä on Tampereen kaupungin kanssa toteutussopimus, jossa olemme asettaneet yhteiset tavoitteet tälle täysin uudenlaiselle kehityshankkeelle. Ilokkaanpuistossa nollaenergiarakentaminen on mahdollista aurinkosähkövoimalan avulla, kertoo Arktan rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki.

Koivistonkylän uudelle asuinalueelle on suunniteltu yhteensä kuusi kerrostaloa. Ensimmäisen yhtiön, Asunto Oy Tampereen Auringonsäteen kahden talon rakentamisen arvioidaan käynnistyvän vuoden 2019 aikana.

– Taloihin tulee yhteensä 62 omistusasuntoa, 25 m2:n yksiöstä lähes 100 m2:tä käsittäviin huoneistoihin. Asunnoissa on korkeita, isoja ikkunapintoja, valtavat lasitetut parvekkeet ja lattialämmitys. Auringonsäteen asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa lähiviikkoina, kertoo Arktan markkinointipäällikkö Wiola Kiiveri.

Taloja varten rakennettavan aurinkosähkövoimalan rakennustyöt on tarkoitus käynnistyä kevään 2020 aikana. Teiskoon tulevan voimalan kokoa laajennetaan sitä mukaa, kun uusia taloja Koivistonkylän Ilokkaanpuistoon rakentuu. Voimalaitos on erittäin modulaarinen eli sen kokoa voi joustavasti kasvattaa tarpeen mukaan.

Aurinkosähkö on ekologinen energiamuoto ja hyvä tapa hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Katoille asennettavat aurinkopaneelit eivät kuitenkaan riitä täyttämään asuinkerrostalon energian tarvetta, ja erillisen aurinkovoimalan rakentaminen tontille ei sekään ole mahdollista. Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta astui voimaan 1.1.2018. Se on mahdollistanut tontin ulkopuolella tuotetun, uusiutuvan energian hyödyntämisen rakennuksen energiatehokkuuslaskennassa.

– Maailmassa aurinkoenergian käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Suomessa olemme tässä hieman jäljessä, vaikka saisimme Suomessa aurinkoenergiaa suunnilleen saman verran kuin Keski-Euroopassa. Tässä Ilokkaanpuiston ratkaisussa aurinkovoimalla tuotettu sähkö syötetään paikalliseen sähköyhtiön jakeluverkkoon eli Tampereen Sähkölaitos toimii ikään kuin sähkön varastona, josta tämän uuden asuinalueen rakennukset käyttävät sähköä tarpeen mukaan. Aurinkosähkövoimala ei vaadi juurikaan ylläpitoa – kerran rakennettuna se toimii käytännössä itsestään, kertoo Ilokkaanpuiston aurinkovoimalakonseptista vastaavan Aurinkotekno Oy:n osaomistaja Jukka Mäkelä.

A-energialuokan talot tarjoavat asukkaille nollaenergia-asumista

Sen lisäksi, että asunto-osakeyhtiöt hyödyntävät ilmastoystävällistä ja asukkaille edullisemmaksi muodostuvaa aurinkoenergiaa, on myös muita ympäristövalintoja tehty. Ilokkaanpuiston tulevat asukkaat hyötyvät energiaa säästävästä asumisesta, sillä talot on suunniteltu A-energialuokkaan.

–  Taloihin tulevien sähköisten näyttötaulujen avulla energiatehokkuudesta ja -taloudesta kiinnostuneen on helppo seurata kulutusta. Asumalla näissä uusissa taloissa voi asukas osaltaan vaikuttaa tulevaisuuteen ympäristöystävällisellä asumisella, kertoo Ristamäki.

– Ilokkaanpuisto on mielenkiintoinen hanke, joka antaa täysin tuoretta näkökulmaa sellaiseen nollaenergiarakentamiseen, jota ei tehdä eristystä lisäämällä tai vain tontilla olevaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäen. Hanke edustaa uudenlaista yhteisöajattelua, jossa taloyhtiö muodostaa energiayhteisön. Tarvitsemme ehdottomasti tällaisia uusia hankkeita, joilla edistämme hiilineutraalia elämäntapaa. Ilokkaanpuisto on tärkeä osa Kestävä Tampere -ohjelmaa, kertoo Tampereen kaupungin Kestävä Tampere 2030 -ohjelman ohjelmapäällikkö Pauli Välimäki.