Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Allas-merikylpylä myös Tukholman keskustaan?

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Hanke julkistettiin Tukholmassa tiistaina yhdessä Tukholman pormestarin Anna König Jerlmyrin ja kaupunginhallituksessa olevan neljän muun puolueen ryhmäjohtajan kanssa. Merikylpylää suunnitellaan Munkbrohamneniin vanhan kaupungin länsirannalle, lähelle Gamla Stanin metropysäkkiä.Kaupunkikehityslautakunta päättää alueen varaamisesta merikylpylälle torstaina 11.6. Varauksella ja sen myötä kylpylähankkeella on kaupungin johdon ja viiden suurimman puolueen tuki.

”Nordic Urbanin suunnittelema hanke on fantastinen mahdollisuus Tukholmalle. Elävöitämme Munkbrohamnenin aluetta, samalla kun hanke mahdollistaa tukholmalaisille uimisen ulkouima-altaassa vuoden ympäri lämpimässä vedessä. Kiitos myös hankkeen keskeisen sijainnin ja hyvien yhteyksien, kaikkien on helppo tulla tänne”, sanoo Tukholman pormestari Anna König Jerlmyr, Moderater-puolueen ryhmänjohtaja.

Allas-merikylpylä on toiminut Helsingissä Katajanokalla Kauppatorin kupeessa vuodesta 2017 lähtien, ja kylpylällä on Helsingin kaupungin myöntämä toimilupa 2030 loppuun saakka. Kylpylästä on tullut hyvin suosittu: alueella on käynyt vuosittain noin 800 000 ihmistä.

Nordic Urban pyrkii nyt laajentumaan sekä Suomessa että kansainvälisesti. Suomessa Oulu ja Turku ovat tehneet päätökset kylpylöistä ja myös Espoon kaupunki on hyväksynyt Nordic Urbanin suunnitteluvarauksen Keilaniemeen toteutettavaksi kelluvaksi kylpyläksi. Tukholma olisi Nordic Urbanin ensimmäinen kansainvälinen kylpylähanke. Sen lisäksi yhtiöllä on meneillään neuvottelut Oslossa ja kahdeksassa muussa kaupungissa Suomen ulkopuolella.

”Haluamme merikylpylästä vientituotteen, joka samalla brändää Suomea ja suomalaista elämäntapaa maailmalla. Suuret kaupungit on usein rakennettu veden äärelle, mutta vesialueita ei ole osoitettu kaupunkilaisten käyttöön. Merikylpylät elvyttävät erityisesti kaupunkien ydinkeskustoja ja luovat niihin lisää vapaa-ajan mahdollisuuksia asukkaille ja matkailijoille”, sanoo Nordic Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

Merikylpylöiden rakennukset tulevat olemaan puuarkkitehtuuria. Kehitystyössä otetaan huomioon myös ympäristönäkökulma. Uimavesi puhdistetaan suljetussa kierrossa, eikä päästöjä mereen synny. Tukholmassa kehitetään järjestelmää, jossa altaiden vesi lämmitettäisiin järvivedestä vesilämpöpumpuilla kerättävällä lämpöenergialla.

Lisätietoja:
Raoul Grünstein, raoul.grunstein@nordicurban.fi, 040 546 5630