Akukon Oy: Akustiikan DemoLab-äänilaboratorio

Auralisointi mahdollistaa simuloidun akustiikan kuuntelemisen äänilaboratoriossa, jolloin akustiikkaa voi kuunnella ennen kuin rakennus on valmis. Uusi Akukon DemoLab on Suomen ainoa kaupallinen äänilaboratorio, jossa tämä on mahdollista.

Akukon DemoLabissa äänikenttää simuloidaan akustoidussa huoneessa, jossa on monikanavainen kaiutinjärjestelmä ja lattiaan sijoitettu tärinäntoistin. Kuunneltava ääni ja tärinä tuotetaan ohjelmallisesti tietokoneen ja signaaliprosessoreiden avulla. Järjestelmään syötetään äänitallenne, joka voi olla esimerkiksi melua, puhetta tai musiikkia tai vaikkapa vaihteeseen ajavan junan aiheuttama tärähdys ja kolahdus.

Ohjelmistojen avulla rakenteiden ja tilan akustiset vaikutukset lasketaan, ja lopputulos toistetaan kuuntelijaa ympäröivän kaiutinjärjestelmän kautta. Kokemus on immersiivinen, toisin sanoen ääni mahdollisimman hyvin ympäröi kuulijan siten, kuin se todellisessa tilanteessakin ympäröisi. Lisäksi lattiaan sijoitetun tärinäntoistimen avulla simuloidaan mahdollista tärinää. 

Lisätietoa: akukon.com