A-Insinööreillä visuaalisen projektinjohtamisen komentokeskus

A-Insinöörit ja Collaprime ovat avanneet visuaalisen projektinjohtamisen komentokeskuksen Espoon Leppävaaraan. Komentokeskus mahdollistaa yhteistyön ja projektin johtamisen sekä päätöksenteon silloinkin, kun projektin jäsenet ovat eri paikoissa tai jopa eri maanosissa.

”Suunnittelusta tulee tehokkaampaa kun koko projektitiimillä on sama päätöksenteon tarvitsema informaatio ja suunnittelutieto visuaalisessa muodossa. Tämä auttaa suunnittelemaan käyttäjien kannalta parempia rakennuksia, sillä päätöksiä tekevät ihmiset pääsevät kokemaan erilaisia vaihtoehtoja ja eri vaihtoehtojen vaikutukset rakennusten käyttäjille. Tuotamme tilaajan ja projektinjohdon päätöksenteossa tarvitseman tiedon muodossa, joka on helppo ymmärtää”, A-Insinöörit Oy:n teknologiajohtaja Jaakko Jauhiainen sanoo.

Komentokeskuksen avulla helposti hahmotettava, kolmiulotteinen visuaalinen tieto on kaikkien saatavilla

Komentokeskuksessa käytetään uusinta kollaboraatiotekniikkaa, jota on hyödynnetty esimerkiksi Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Hanke sai Trimblen Maailman paras BIM-projekti -palkinnon 2016. Sadoille eri sidosryhmien edustajille tarjottiin mahdollisuus kokea suunnittelumalli 3D-ympäristön kautta projektin eri vaiheissa. Päätöksenteko nopeutui selkeästi ja antoi osallisille rohkeutta miettiä eri vaihtoehtoja.
Hyötyjä virtuaalitodellisuudesta saadaan esimerkiksi hankkeissa, joissa
• eri sidosryhmien tavoitteet on saatettava yhteen.
• on suunniteltava toistuvia tiloja: esimerkiksi asunto tai hotellihuone.
• on suunniteltava tiloja, joissa tapahtuu vaativaa toimintaa: esimerkiksi leikkaussali tai keittiö.
• on tarve hyödyntää tietomallipohjaisen rakennuttamisen parhaita keinoja tilaajan etujen toteutumisen varmistamiseksi niin suunnittelussa, hankinnassa kuin rakennustuotannossa sekä käyttöönottovaiheissa.

”Virtuaalitodellisuuden oikea käyttötapa osana suunnitteluprosessia tekee suunnittelusta tehokasta ja joustavaa. Oikeaoppinen virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen alkaa jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin on mahdollista luoda luotettava tilaohjelma ja ohjata hankkeen laajuutta ja kustannuksia”, Jauhiainen toteaa.

”Virtuaaliympäristömme ja toteuttamamme kollaboraatiotekniiikka on lisännyt projektin henkilöiden sitoutumista. VR, kolmiulotteisuus ja visuaalisuus tekevät suunnitelmista helposti ymmärrettäviä, mikä on parantanut päätöksenteon laatua, kertoo Collaprimen toimitusjohtaja Tony Lindqvist.

Leppävaarassa sijaitsevaa komentokeskusta käyttävät aktiivisesti projektitiimit ja se toimii myös A-Insinöörien ja Collaprimen showroomina ja alan edistyksellisimpänä BigRoom-tilana.

”Olemme erittäin ylpeitä komentokeskuksesta ja otamme mielellämme vieraita tutustumaan päätöksentekoympäristöön”, Jaakko Jauhiainen sanoo.
A-Insiöörien ja Collaprimen tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluessa komentokeskusta ja siihen liittyviä palveluita käytetään merkittävissä hankkeissa Suomessa ja ulkomailla.

A-Insinöörit ja Collaprime esittelevät komentokeskuksen Finlandia -talolla 11.-12.9.2018 World Summit on Digital Built Environment -tapahtumassa.