Hallitusohjelmassa monta ilonaihetta RT:lle
Rakennusteollisuus RT on tyytyväinen uuden hallituksen tavoitteeseen keventää sääntelyä ja byrokratiaa, tuntuviin infrainvestointeihin sekä tavoitteeseen tarkastella rakennetun ympäristön kehittämistä kokonaisuutena.
Hallitusneuvotteluissa on päätetty lähes kolmen miljardin euron liikenneinvestointiohjelmasta, minkä lisäksi hallitus on päättänyt hyödyntää täysimääräisesti EU:n CEF-hankerahoitusta.
– On toiveita herättävää, että uusi hallitus näyttää ymmärtävän toimivan liikenneinfran merkityksen Suomen kestävän kasvun, työvoiman liikkuvuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Iso muutos aiempaan on linjaus hankeyhtiömallin käytöstä isojen raideinvestointien toteuttamisessa, RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.
RT:ssä ollaan tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa on sitouduttu toimiin, jotka edistävät asuntomarkkinoiden toimivuutta.
– Tällä hetkellä asuntotuotanto on poikkeuksellisessa ahdingossa, eikä tue kasvua. Hallituksen kirjaama tavoite riittävän asuntotuotannon turvaamisesta edellyttää valtion tukeman tuotannon ehtojen uudistamista heti hallituksen aloittaessa työnsä, Randell toteaa.
Hallitusohjelmassa luvataan, että tulevalla hallituskaudella kevennetään sääntelyä ja puretaan byrokratiaa. RT:n mukaan rakennusalan kannalta suuri mahdollisuus on alueidenkäyttölain uudistaminen, jonka avulla voidaan sujuvoittaa kaavoitusta sekä edistää kaupunkien ja kuntien kasvua.
– Odotamme paljon alueidenkäyttölain uudistukselta, joka jäi viime hallituskaudella tekemättä. Kaavoituksen sujuvoittaminen on otettava uudistuksen johtotähdeksi. Sen avulla vahvistetaan talouden kasvua ja kansantalouden kantokykyä sekä mahdollistetaan vihreän siirtymän edellyttämät investoinnit, Randell sanoo.
Hallitusohjelman mukaan maankäytöstä, rakentamisesta, asumisesta ja liikenteestä muodostetaan rakennetun ympäristön kokonaisuus.
– Alan yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi olemme tyytyväisiä, että rakennettua ympäristöä ajatellaan kokonaisuutena myös hallituskauden aikana. Myös valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen välisen MAL-sopimusmenettelyn kirjaaminen lakiin on hyvä asia. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun kasvun kannalta tärkeän asuntotuotannon taso on romahtanut, Aleksi Randell toteaa.