LVI-TU: Korona on muuttanut työmaiden toimintatapoja

– Kohteissa työskennellään aikataulun mukaisesti ja koronaan liittyvät varotoimet huomioiden mm. hygienian korostaminen ja samassa tilassa työskentelevien määrän rajoittaminen, LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-TU:sta toteaa.

Kempaksen mukaan työmaakokoukset ja urakoitsijapalaverit pidetään etäkokouksina. Työnjohto tekee työmaakierrokset ja valvojat tarkastuskierrokset pääosin yksin, ja reitti-, malliasennus- ja käyttöönottokatselmukset toteutetaan mahdollisimman pienellä porukalla.

LVI-TU:n mukaan huolestuttavaa on huoltotoiminnan miltei täysstoppi joidenkin kiinteistöjen kohdalla. Huollon laiminlyönnillä on suuri vaikutus taloteknisten järjestelmien käyttökustannuksiin, sisäilman laatuun sekä kiinteistön energiatehokkuuteen.

– Osa huoltotoimia olisi mahdollista tehdä korona-aikanakin, sillä käynneistä sovitaan aina erikseen asiakkaan kanssa; esimerkiksi voisiko asukas poistua kotoaan työsuorituksen ajaksi. Lisäksi osa kiinteistöistä on suljettuna tai vähäisellä käytöllä etätöiden vuoksi, jolloin on oiva aika esimerkiksi ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien huoltotöille, Kempas sanoo.

Joissakin LVI-alan yrityksissä on jouduttu lomauttamaan henkilökuntaa, mutta osa yrityksistä rekrytoi lisää LVI-asentajia ja -toimihenkilöitä. Työvoimapula on myös vaikuttanut joidenkin työmaiden toteutuksiin.

– Toki paikkakuntakohtaisia eroja löytyy. Korjausrakennushankkeita ei kuitenkaan kannata lykätä, sillä korona kasaannuttaa työt ja kriisin väistyessä tekijöitä ei välttämättä riitä heti kaikkiin hankkeisiin, Kempas muistuttaa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail