Aleksis Kiven peruskoulun työmaa

12 000 bravidalaisella työturvallisuuden teemaviikko

Aleksis Kiven peruskoulun työmaa on yksi sadoista Bravidan työmaista, joilla käsitellään tällä viikolla työturvallisuutta. Asianmukaisten työturvallisuutta lisäävien välineiden olemassaolo ei yksinään riitä, ellei aihetta pidetä esillä arkipäiväisessä työnteossa ja turvallisuushavaintoja tehdä jatkuvasti. Bravidan tapaturmataajuus on laskenut 25 prosenttia kahden viime vuoden aikana.

Aleksis Kiven peruskoulun työmaa

Talotekniikkayritys Bravida viettää tällä viikolla työturvallisuuden teemaviikkoa kaikkialla Pohjoismaissa. Viikon aikana jokainen Bravidan työntekijä käyttää työajastaan kolme tuntia työturvallisuusasioiden käsittelyyn. Turvallisuudesta puhutaan ja siihen puututaan jokaisella Bravidan työmaalla.

– Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos silmiin osuu maahan unohtunut työkalu, sitä ei jätetä lojumaan paikalleen. On jokaisen vastuulla reagoida asiaan heti, kertoo Aleksis Kiven peruskoulun työmaan sähkötöiden projektipäällikkö Timo Kokko Bravidalta.

Bravidan tapaturmataajuus on laskenut 25 prosenttia kahden viime vuoden aikana. Myös sairauspoissaolot ovat vähentyneet lähes 20 prosenttia. Isoin syy muutoksen takana on se, että työturvallisuudesta puhutaan enemmän kuin aikaisemmin.

Bravidalla on käytössä oma sovellus, johon voi muiden toimintojen ohella raportoida turvallisuushavaintoja. Helppokäyttöiseen mobiilisovellukseen kirjataan kaikki huomatut turvallisuuspuutteet työmaalla, ja sen kautta tieto menee välittömästi työnjohtoon.

– Jos jostakin on pudonnut esimerkiksi putoamissuoja, siitä ilmoitetaan sovelluksessa ja se korjataan. Minkään epäkohdan ohi ei kuljeta reagoimatta, Kokko sanoo.

Bravidan toimitusjohtaja Marko Holopainen Aleksis Kiven peruskoululla

Tällä viikolla vietetään Bravidan työturvallisuuden teemaviikkoa. Viikkoa vietetään kaikissa Pohjoismaissa. Panostus on konsernilta suuri: se sitoo kaikki lähes 12 000 työntekijää.

– Työturvallisuus on koko konsernissa erittäin tärkeä asia: jokaisella työmaalla käytetään yksi viikko teeman ympärillä joka vuosi, Bravida Finland Oy:n toimitusjohtaja Marko Holopainen kertoo.

Tämän vuoden teema on turvallisuushavainnointi. Epäkohtien kirjaamisesta sovellukseen onkin tullut työmailla refleksinomainen rutiini.

– Turvallisuushavaintojen määrä on kasvanut huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana, Holopainen kertoo.

Työsuojelun teemaviikon lisäksi Bravidalla aloitettiin tämän vuoden kesäkuussa työturvallisuusvartti, joka pidetään jokaisella työmaalla joka toinen kuukausi. Vartin aikana käsitellään jokin käytännönläheinen aihe, jonka työntekijät itse päättävät.

– Silloin jokainen bravidalainen miettii viime aikoina tehtyjä havaintoja ja turvallisuuspuutteita ja sitä, miten epäkohtia voi kehittää, Timo Kokko kertoo.