Kuva: valosto.com/Skyfox, Marko Kallio

Vuoden 2021 valaistuskohteet: Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri ja Tammerkosken maisemavalaistus

Suomen Valoteknillinen seura on valinnut Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun voittajiksi sisävalaistussarjassa Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrin ja ulkovalaistussarjassa Tammerkosken maisemavalaistuksen.

Kuva: valosto.com/Skyfox, Marko Kallio

Tuomariston mukaan Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrin vanha kirjastorakennus ja laajennusosa muodostavat harmonisen kokonaisuuden sekä arkkitehtuurin että valaistuksen osalta. Rakennuksessa on paljon monimuotoisia tiloja, joihin yhtenäisyyttä tuovat sirot messingin sävyiset erikoisvalaisimet. Valaistus tukee taidokkaasti kirjaston eri toimintoja ja luo tunnelmaa koko rakennukseen. 

Tammerkosken maisemavalaistuksesta tuomaristo toteaa, että pitkäjänteisellä ja huolellisella suunnittelulla Tampereelle on luotu näyttävä, yhtenäinen ilta-ajan maisema. Valaistus yhdistää koskimaisemassa olevat rantamuurit, voimalaitokset ja teollisuusrakennukset tarjoten ainutlaatuisia näkymiä pitkin koskireittiä. Muurin rakenne on tyylikkäästi tuotu esiin käyttämällä valon eri värisävyjä ja eri suunnista tulevaa valoa. Häiriövalon syntyminen ja häikäisy on estetty oikeilla valaisinvalinnoilla, sijoittelulla ja suuntauksella myös rakennusten sisätiloihin. Etäyhteydellä toimiva ohjausjärjestelmä mahdollistaa valaistuksen muuntelun. 

Kilpailuun osallistui 17 kohdetta, joista tuomaristo valitsi kolme finalistia kumpaankin kilpailusarjaan.