Kuva: AFKS, Hannu Rytky

Vuoden 2021 Puupalkinto Hopealaakson päiväkodille

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Hopealaakson päiväkoti on saanut tämän vuoden Puupalkinnon. Voittajan arkkitehtisuunnittelusta vastaa AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy pääsuunnittelijanaan Jari Frondelius. 

Kuva: AFKS, Hannu Rytky

Vuoden 2021 Puupalkinnon voittajan valitsi Puuinfon nimeämä palkintolautakunta, jonka jäseniä olivat arkkitehtikoulujen professorit Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. Puupalkinnon myöntää Puuinfo Oy.

Tuomariston mukaan Hopealaakson päiväkodissa puuta on käytetty kauttaaltaan monipuolisesti, johdonmukaisesti ja luontevasti. Julkisivun materiaalit ja värit on valittu tyylikkäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Sääoloille ja liikennemelulle alttiimpi kadun puoleinen julkisivu on tehty käytännöllisestä ja viileän sävyisestä sinkkiohutlevystä, kun taas pihan puoleinen lämminsävyinen ja monipolvinen lehtikuusijulkisivu sekä ulkoterassit ovat hyvin säältä suojassa katosten ja pitkien räystäiden alla.

Kantavissa seinissä on käytetty CLT-puuelementtejä. Rakenteesta pihan puolelle työntyvät seinäulokkeet ovat tuomariston mukaan erinomainen osoitus siitä, kuinka lisälämpöeristämätöntä CLT-rakennetta voidaan käyttää moni-ilmeisellä tavalla rakennuksen kantavana rakenteena. Kadun puoleisissa seinissä massiivipuisella CLT:llä on myös keskeinen rooli ääntä eristävänä elementtinä.

Sisätiloissa puu luo päiväkotiin sopivaa lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Katon valoaukot tuovat valoa sisään, ja lasiseinien ja sisäikkunoiden kautta avautuu kauniita ja monipuolisia näkymiä kerroksesta toiseen sekä sisä- ja ulkotilojen välille. Puiset yksityiskohdat on suunniteltu ja toteutettu huolella. Sisäpinnan puupintoja on käytetty onnistuneesti myös akustisesti vaimentavina elementteinä.

Tuomariston mukaan voittajakohteesta huokuu arkkitehtitoimiston laaja kokemus puisten päiväkotien suunnittelusta ja rakentamisesta ja pitkä, hedelmällinen yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa. Hankintamenettelynä oli kaksivaiheinen SR-urakka- ja arkkitehtuurikilpailu.

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet muun muassa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala, AFKS Arkkitehdit Oy, Oy Rakennuspartio, Rakennuskonsultointi T Kekki Oy, Wood Expert Oy, Puurakentajat Group Oy, A-Insinöörit Oy, KK-Palokonsultti Oy ja Granlund Oy.

Palkintolautakunta antoi kunniamaininnan Supercellin toimistorakennukselle. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan rakennuksen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.  Kilpailun yleisöäänestyksen voitti Suomalais-venäläinen koulu, jonka suunnittelusta vastaa AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy pääsuunnittelijanaan Juha Salmenperä.