eaton-xstorage-compact

Virtuaalivoimala helpottaa aurinkosähkön varastointia ja myyntiä

Energianhallintaratkaisujen globaali toimittaja Eaton ja suomalainen sähköautojen latauspalveluyritys Virta ovat kehittäneet ratkaisun, joka yhdistää sähkön varastoinnin, sähköautojen latausasemat ja ylimääräisen sähkön myynnin energiamarkkinoille.

eaton-xstorage-compact

Eaton ja Virta kutsuvat ratkaisua virtuaalivoimalaksi; tarkoitus on luoda useasta sähkövarastosta yksi helposti hallittava kokonaisuus. Yritysten mukaan esimerkiksi kauppakeskukset voivat uuden ratkaisun avulla varastoida aurinkopaneelien tuottaman sähkön, jakaa sitä sähköautojen latauspisteisiin, käyttää varastoitua sähköä sekä varavoimana että kulutushuippujen tasaamiseen sekä osallistua kysyntäjoustomarkkinoille eli myydä ylimääräisen sähkön energiamarkkinoille.

– Eatonin Espoon-tehtaalla valmistetut xStorage Compact -yksiköt ovat rakennuksen joustavan sähköjärjestelmän sydän. xStorage mahdollistaa sähköautojen tehokkaan latauksen ilman liittymätehojen korotuksia ja tästä seuraavia investointeja. Yhdessä Virran alustan kanssa kiinteistön omistaja voi tienata lisätuloja joustomarkkinoilla ja silti vastata paikallisiin tarpeisiin, kertoo Eatonin maajohtaja Lauri Tuomaala.

– Virta on maailman ensimmäinen virtuaalivoimala, jolla on kyky yhdistää paikalliset energiavarastot ja sähkömarkkinat. Eatonin kanssa toteuttamamme ratkaisu antaa asiakkaille mahdollisuuden parantaa sekä liiketoimintansa tulosta että ympäristöä, Virran myyntijohtaja Ville Väre toteaa.

– Paikallisten energiavarastoyksiköiden lisäksi Virta integroi myös sähköautot energiajärjestelmään samalla tavalla. Tässä voittavat sekä rakennuksen omistaja että valtakunnallinen sähköverkko, Väre sanoo.