Kuvat: eurajokigroup.business.site (ylä vas.), vilpe.com (ala vas.), norrhydro.com (oik.)

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Eurajoen Romulle, Norrhydrolle ja Vilpelle

Vakuutusyhtiö Fennian ja Suomen Yrittäjien Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on myönnetty tänä vuonna Eurajoen Romu Oy:lle, Norrhydro Oy:lle ja Vilpe Oy:lle. Palkinnolla halutaan nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

Kuvat: eurajokigroup.business.site (ylä vas.), vilpe.com (ala vas.), norrhydro.com (oik.)

– Tämän vuoden voittajia yhdistää erityisesti se, että kaikilla kolmella on ollut selkeä visio ja halu kehittää omaa yritystään jatkuvasti paremmaksi, palkintolautakunnan jäsen, Fennian toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny sanoo.

Eurajoen Romu on vuonna 1994 perustettu metalliromun kierrätykseen erikoistunut yritys. Yritys kierrättää kaikkea, missä on metallia, ja materiaalit erotellaan, lajitellaan ja kierrätetään sen prosesseissa 100-prosenttisesti. Metalliromun lisäksi yritys pystyy kierrättämään esimerkiksi ajoneuvojen lyijyakkujen kaikki ainesosat. Konserniin kuuluu Eurajoen Romun lisäksi seitsemän tytäryritystä, joiden ansiosta Eurajoki Groupilla on toimipisteitä aina Helsingistä Ouluun asti.

– Ostamme lähtökohtaisesti alan osaamista ja avainhenkilöitä. Tällä alalla tarvitaan porukkaa, johon voi luottaa, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri sanoo.

Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 125,6 miljoonaa euroa. Viennin osuus Eurajoen Romun liikevaihdosta on 90 %. Rauman ja Eurajoen satamista lähtee metalliraaka-ainetta valimoiden ja terästeollisuuden tarpeisiin Euroopan maiden lisäksi muun muassa Kiinaan, Intiaan, Pakistaniin, Bangladeshiin ja Malesiaan.

Rovaniemeläinen vuonna 1985 perustettu Norrhydro Oy on hydraulisylinterien valmistaja, järjestelmätoimittaja sekä digitaalisen hydrauliikan edelläkävijä. Yrityksen valmistamia
tuotteita käytetään metsä-, materiaalikäsittely-, maanrakennus- ja kaivostoiminnan koneissa.

– Me haluamme ratkaista omalta osaltamme ympäristöön ja ilmastoon liittyviä ongelmia. Olemme kehittäneet muun muassa yliopistojen kanssa yhteistyössä tuotteita, joiden avulla pystytään saavuttamaan koneissa merkittäviä energiasäästöjä, Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo.

Norrhydro Oy:n liikevaihto vuonna 2021 oli 24,7 miljoonaa euroa. 

Mustasaarelainen Vilpe Oy tekee muun muassa kattoläpivienteihin tarvittavia poistoputkia, huippuimureita ja tuuletuspaaluja. 

– Meidän tuotteidemme pitää päästää ilmaa ulos mahdollisimman vapaasti, mutta estää samalla veden pääsy sisään. Tötteröiden täytyy myös kestää kovia lämpötilaeroja, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen.

Vuonna 1975 perustetun Vilpen liikevaihto on 27,7 miljoonaa euroa. Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on 55 %.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen Yrittäjien perustama tunnustus, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Nykyään valintaraatiin kuuluvat perustajien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.