Kuva: Valio

Valion Seinäjoen tehtaan uusi lämpöpumppu­järjestelmä edistää energian kierrätystä

Seinäjoen tehtaalla otettiin alkuvuonna 2024 käyttöön uusi nyky­aikainen lämpöpumppu­järjestelmä, jonka myötä tehtaalla tavoitellaan noin 12–14 prosentin vuotuisia säästöjä lämmityksessä. Uudella järjestelmällä on noin puolen vuoden käytön aikana tuotettu lämpöä noin 5 800 megawattituntia. Energia­määrä riittäisi lämmittämään veden 2,8 miljoonan suomalaisen viiden minuutin suihkukäyntiin.

Kuva: Valio

Uudella lämpöpumppu­järjestelmällä korvataan käyttö­ikänsä päähän tullut vanha järjestelmä. Uudistuksen tavoitteena oli parantaa tehtaan energia­tehokkuutta ja säästää energia­kustannuksissa. Järjestelmän lämpö­teho enimmillään on 2,8 MW ja lämmön­talteenottoteho noin 2,2 MW. Investoinnin suuruus on useita miljoonia euroja, ja hankkeelle on myönnetty Business Finlandin energiatukea. 

– Uusi lämpöpumppu­järjestelmä ottaa lämpöä talteen maidon haihdutus­prosessin jäähdytys­järjestelmästä sekä tehtaan kylmä­laitoksen lauhdutus­kierrosta ja vähentää niiden sähkön- ja veden­kulutusta. Neljä uutta lämpö­pumppua pystyvät uudelleen hyödyntämään muuten hukkaan meneviä energia­virtoja. Lämpö­pumput tuottavat lämpö­verkkoon 80-asteista vettä, jolla lämpöä jaetaan tehtaalla yli 20 tuotanto­prosessin ja kiinteistöjen lämmitys­järjestelmiin kuten jauhe­tehtaan kuivaus­ilman lämmittämiseen. Vaihto­ehtoisesti lämpö voidaan varastoida lämpö­varaajaan. Tämä on energian kierrätystä parhaimmillaan, kertoo Valion energia-asian­tuntija Jussi Jääskeläinen.

Uusissa lämpöpumpuissa kylmä­aineena on ammoniakki, joka on käytössä myös Seinäjoen tehtaan kylmä­laitoksella ja siten tuttu kylmä­aine tehtaan toiminnassa. Ammoniakin GWP-arvo (Global Warming Potential eli kasvihuone­vaikutus) on nolla, eikä näin ollen kiihdytä ilmaston­muutosta. Se on luonnollinen kylmä­aine, jolla on hyvät käyttö­näkymät tulevaisuudessa.

– Hanke on hyvä esimerkki siitä, kuinka sähköistymisellä parannetaan energia­tehokkuutta, Jääskeläinen jatkaa.