Lempäälä-talo, ilmakuva, elokuu 2019

Uusi Lempäälä-talo harjassaan

Lempäälän uuden keskustan sydän, toiminnallisesti ja arkkitehtuurisesti monimuotoinen Lempäälä-talo, nousee tänään harjakorkeuteen. A-Insinöörit toimii hankkeen rakennuttajakonsulttina ja rakennesuunnittelijana.

Lempäälä-talo, ilmakuva, elokuu 2019

Lempäälän juna-aseman kupeeseen avataan loppuvuonna 2020 moderni kuntakeskus, jossa yhdistyvät asiointi, vapaa-ajanvietto, työskentely ja liikkuminen. Neljästä erillisestä osasta muodostuvaan monitoimirakennukseen tulee mm. uusi pääkirjasto, kunnan palvelupiste ja virastojen toimistot, etätyö-, neuvottelu- ja pienyritystiloja sekä 200 hengen sisäkatsomo. Rakennuskompleksiin kuuluu myös asukkaita, juna-asemaa ja Lempäälä-taloa palveleva pysäköintitalo.

– Rakennuksen toiminnallinen ja rakennustekninen erityispiirre on sen läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä, Telkäntaival. Se nousee torialueelta loivana liuskana rakennuskompleksin päälle ja yhdistyy uuteen pääradan ylittävään lasiseinäiseen siltaan. Monimuotoisuus on haastanut suunnittelua ja hankejohtamista. Talon toteutukseen räätälöitiin oma toteutusmuoto, jossa vahva yhteistoiminnallisuus yhdistyy sovellettuun projektinjohtourakkaan, rakennuttamisjohtaja Marko Yli-Rantala A-Insinööreistä sanoo.

Lempäälä-talo on osa kunnianhimoista kehittämishanketta, jonka tavoitteena on lisätä Lempäälän keskustan elävyyttä ja houkuttelevuutta.

– Olemme sitoutuneet maakäyttösopimuksessa luomaan asemaseudusta vetovoimaisen kuntakeskuksen 10 000 asukkaalle. Tämä on suuri ja poikkeuksellinen kuntakehitysprojekti, sillä olemassa olevaa keskustaa osittain puretaan ja talot, verkostot ja infra rakennetaan kokonaan uudelleen. Lempäälä-talo on tärkeä välietappi vielä alkuvaiheessa olevaa kokonaisuutta, Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso kertoo.

Yleissuunnitelma Lempäälän uudesta, täysin esteettömästä keskustakaavasta hyväksyttiin 2015. Lempäälä-talon lisäksi radan itäpuolelle on parhaillaan rakentumassa kaksi uutta asuinkorttelia, ja kolmas on kaavalupakäsittelyssä.

Lempäälä-talo on paitsi toiminnoiltaan myös arkkitehtuuriltaan monimuotoinen. BST-arkkitehtien suunnitteleman näyttävän rakennuksen julkisivuissa on käytetty alumiinikomposiittilevyn lisäksi paikalla muurattua tiiltä. Geometrian, liittymäpintojen ja deltaljiikan hallitseminen on korostunut myös rakennesuunnittelussa.

– Rakennukset polveilevat toisiinsa nähden eri kerrostasoissa. Arkkitehtuurin monimuotoisuus näkyy lisäksi julkisivupintojen vaihtelussa, erkkereissä ja voimakkaissa kattomuodoissa, jotka kaikki ovat lisänneet rakennesuunnittelun haastavuutta ja kiinnostavuutta, rakennesuunnittelija Joni Lehtonen A-Insinööreistä sanoo.

Lempäälä-talon suunnittelua ovat ohjanneet tarkka elinkaarilaskenta ja vaatimukset energiankulutukselle, huollettavuudelle sekä kosteudenhallinnalle. Huippuluokan energiatehokkuutta palvelevat mm. katolle tulossa olevat aurinkopaneelit.

– Me haluamme luoda ihmisiä miellyttävää tilaa, joka on kaupunkimaisen tiivis, mutta jossa säilyy helposti lähestyttävyys ja yhteisöllisyys. Lempäälä-talo on vaatinut suunnittelijoilta paljon ja edellyttänyt myös ennakkoluulotonta hankejohtamista. Rakennuttajakonsulttien hankkeeseen räätälöimän toteutusmuodon ansiosta ongelmat on onnistuttu kääntämään yhdessä hienoudeksi, Lari Laakso kiittää.

Lempäälä-talo valmistuu loppuvuonna 2020. Hankkeen laajuus on 18 022 bruttoneliötä. Palveluntuottajana on Pohjola Rakennus Oy Suomi. Talotekniikasta vastaa Sweco Talotekniikka ja sähkösuunnittelun on tehnyt Karawatski. Rakennuttamisen ja rakennesuunnittelun lisäksi A-Insinöörien vastuulla on ollut akustiikkasuunnittelu, geosuunnittelu sekä maanrakennustöiden valvonta.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail