Kuva: Tuusulan kunta. Lue lisää Moniosta Projektiuutisten artikkelista: https://projektiuutiset.fi/25-kilometria-lamellihirtta-tuusulan-jyhkea-monio/ 

Tuusulan Monio sai Puupalkinnon  

Tuusulan kunnan uusi lukio ja kulttuuritalo Monio on saanut vuoden 2023 Puupalkinnon, jonka myöntää Puuinfo Oy. 

Kuva: Tuusulan kunta. Lue lisää Moniosta Projektiuutisten artikkelista: https://projektiuutiset.fi/25-kilometria-lamellihirtta-tuusulan-jyhkea-monio/ 

Palkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. 

Monio on ensimmäinen kolmekerroksinen hirsikoulu ja yksi isoimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa. Rakennuksen koko on 8 773 bruttoneliömetriä ja 8 116 kerrosneliömetriä. Investointikustannukset olivat 33,2 miljoonaa euroa.  

Rakennuksen julkisivut ovat hirttä. Välipohjat, pilarit ja vesikattorakenne on tehty puusta, mikä tekee rakennuksesta pitkälti puurakenteisen. 

Monion rakennutti Tuusulan kunta. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi AOR Arkkitehdit Oy ja rakennesuunnittelusta A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Pääurakoitsijana hankkeessa oli Lujatalo Oy. Rakennus valmistui syksyksi 2023. 

Hyrylän entiselle varuskunta-alueelle rakennetussa lukio ja kulttuuritalossa toimivat saman katon alla Tuusulan lukio, Tuusulan Opisto, Tuusulan Kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Tuusulan kunnan kulttuuripalvelut. Monipuolinen käyttö tuo kaikenikäisiä kuntalaisia yhteen ja kannustaa uuden oppimiseen sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön.