Turun kaupunki päätti kesäkuun alussa ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä hankkeen tarvitseman ratapihan maa-alueen, jonka se myy myöhemmin Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle. Kuva: Turun Ratapihan Kehitys/PES-Arkkitehdit

Turun Ratapiha -hanke etenee kohti toteutumista 

Turun Ratapiha -suunnitelma on edennyt myötätuulessa, kun kaupungin päätökset ja rakentamisen kustannuksien muutokset vahvistavat tapahtuma- ja elämyskeskuksen toteutumista. 

Turun kaupunki päätti kesäkuun alussa ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä hankkeen tarvitseman ratapihan maa-alueen, jonka se myy myöhemmin Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle. Kuva: Turun Ratapihan Kehitys/PES-Arkkitehdit

Kehitysyhtiö on viimeistelemässä merkittäviä sopimuksia muun muassa rakentamisesta ja hotellitoiminnasta. Lisäksi yhteistyö hankkeen ja paikallisten toimijoiden kanssa vahvistuu Rausanne Oy:n Arto Puolimatkan liittyessä hankeyhtiön hallitukseen.

– Jos rakentamisen hinta jatkaa laskuaan ja korkomarkkinat rauhoittuvat, päästään Turun Ratapihan yhteistyötahojen kanssa laatimaan ensi vuonna toteuttamissopimuksia, Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa toteaa.

– Pääsemme vielä syksyn aikana kertomaan Ratapihan rakentajasopimuksesta, operaattorisopimuksesta ja hotellisopimuksesta, jotka kaikki ovat hankkeen kannalta erittäin merkityksellisiä. Turkulaisella tapahtuma-alalla on kipuiltu pitkään riittävän suurten keskustan tapahtumatilojen puutetta. Turku tarvitsee kilpailukykyiset olosuhteet, jotta voimme jatkossa tarjota tiloja eri kokoisille tapahtumille ja kääntää tapahtumien virran takaisin Turkuun päin, Kilpimaa sanoo.

Turun kaupunki päätti huhtikuussa kasvattaa osuuttaan Ratapiha-hankkeessa 42 miljoonaan euroon ja myöntää Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle 8 miljoonan euron juniorilainan. Lisäksi kesäkuun alussa Turun kaupunki päätti ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä hankkeen tarvitseman ratapihan maa-alueen, jonka se myy myöhemmin Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle.

– Kaupungin päätös ostaa ratapihan maa-alue oli hankkeen kannalta todella merkittävä päätös. Keskustelut VR:n kanssa sujuivat hyvin, mutta meidän kannaltamme on paljon yksinkertaisempaa jatkaa neuvotteluita vain hankeyhtiön ja kaupungin kesken, Kilpimaa kertoo. 

Turun Ratapihan taustajoukkoihin on saatu mukaan lisää paikallista tukea, kun Arto Puolimatka valittiin yhtiön hallitukseen. Puolimatkan yhtiö Rausanne Oy on ostanut osuuden kehitysyhtiöstä.

– Ratapiha on hankkeena koko Turulle äärimmäisen tärkeä. Olemme olleet aiemmin rahoittamassa sen suunnitteluvaihetta, ja nyt on hienoa päästä edistämään projektia osakkaana. Ratapiha tulee luomaan uuden kehittyvän kaupunginosan sekä vetovoimaisen keskittymän urheilua, kulttuuria ja tapahtumia. Sen positiivinen vaikutus tulee näkymään laajalti ja vuosikymmenien ajan, Puolimatka sanoo.