Tuholaiset karttavat siisteyttä

Asuntoon pesiytyneistä tuholaisista tyypillisiä ovat sokeritoukat ja banaanikärpäset, mutta tänä päivänä myös luteita ja torakoita alkaa olla yhä enemmän. Avainasemassa tuholaisten estämisessä ja torjumisessa on siivous.

Kodin siisteydestä puhuttaessa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta neuvoo ylläpitämään järjestystä päivittäin.

– Joka päivä on hyvä käyttää vaikkapa kymmenen minuuttia tavaroiden paikoilleen laittamiseen ja tasojen pyyhkimiseen. Jos tavarat ovat monen päivän jäljiltä levällään ja paikat sikin sokin, hankaloituu siivoukseen ryhtyminen.

Kuinka usein pitää siivota, siihen ei hänen mukaansa voi antaa kaiken kattavaa vastausta.

– Siivoustarpeeseen vaikuttaa esimerkiksi miten paljon tilassa liikutaan. Jos kodissa on lapsia, lemmikkejä tai likaa tuovia harrastusvälineitä, täytyy todennäköisesti siivota useammin kuin yhden hengen taloudessa. Myös vuodenajalla on merkitystä.

Tarja Marjomaa suosittelee kuitenkin siivoamaan vähintään kerran viikossa.

– Viikkosiivousta tarvitaan, vaikka kotona ei juuri oltaisikaan, koska esimerkiksi tekstiileistä syntyy pölyä. Ilman puhdistusta lika pinttyy ja kerää uutta likaa.

Sopivilla siivousvälineillä siivous onnistuu helposti ja nopeasti. Lattioita puhdistettaessa säätövarsi on kätevä. Liinoista mikrokuituliina on hyvä valinta.

– Mikrokuituliinan rakenteen ansiosta puhdistusainetta ei välttämättä tarvita. Jos tälle on kuitenkin tarvetta, tulisi suosia mietoja ja ympäristöystävällisiä tuotteita. Voimakasta, mekaanista hankaamista ja voimakkaita pesuaineita pitäisi välttää, Tarja Marjomaa sanoo.

Koista pääsee eroon pesemällä tai tuulettamalla vaatteet. Koi ei tykkää kuumasta eikä pakkasesta, eli vaatteet ja muut tekstiilit voi saunottaa tai pakastaa, Tarja Marjomaa sanoo.

Tuholaiset viihtyvät lämpimässä ja kosteassa

Tuholaiset pitävät lämpimistä ja usein myös kosteista olosuhteista.

– Kodin tavallisimpia tuhohyönteisiä ovat sokeritoukat. Ne viihtyvät kosteissa tiloissa ja niitä vilahtelee esimerkiksi kylpyhuoneessa. Sokeritoukka ei sinänsä aiheuta vahinkoa, mutta on monen mielestä inhottava.

– Sokeritoukkia voi ennalta ehkäistä pitämällä kosteat tilat, kuten lattiakaivon puhtaana, sillä sokeritoukka tarvitsee likaa ravinnokseen. Harvoin sokeritoukkia vastaan joudutaan järeämpiin toimiin.

Jos sokeritoukkia on runsaasti niille epätyypillisissä paikoissa, esimerkiksi sängyssä tai pöydällä, voi se olla merkki kosteusvauriosta.

Tällaisessa tilanteessa Tarja Marjomaa neuvoo ottamaan yhteyttä isännöitsijään, jotta mahdollinen vaurio saadaan selville.

Yksi viheliäisistä tuholaisista on sokerimuurahainen. Sokeritoukkien tapaan niitä voi olla niin asunnoissa kuin yleisissä tiloissakin. Sokerimuurahaiset hakevat makeaa, joten siivous on niidenkin torjunnassa avainasemassa. Mikäli muurahaisen pesiä on rakennuksen reunustoilla, on ne syytä hävittää taloyhtiön toimesta.

Sokeritoukkien ja sokerimuurahaisten hävittämiseen on olemassa myös kotikäyttöön tarkoitettuja torjunta-aineita. Niitäkin voi kokeilla siivouksen rinnalla. Jos tuholaisia on riesaksi asti eikä niitä saa häviämään, on syytä pyytää ammattilainen apuun.

Elintarvikkeissa oleviin tuholaisiin lukeutuvat niin banaanikärpäset, jauhopunkit kuin härötkin.

Ne tulevat kotiin yleensä ruokapakkausten mukana ja herkuttelevat niiden sisällöllä.

Niiden tuhoamiseksi riittää useimmiten pilaantuneiden elintarvikkeiden hävittäminen ja pintojen puhdistaminen.

Jos epäilee tuoneensa matkalta mukanaan luteita, on parasta pitää matkalaukku suljettuna. Lutikat kuolevat korkeassa lämpötilassa saunan lauteilla tai kovassa pakkasessa. Vaatteista ne lähtevät 60 asteen pesussa.

Vanhoissa vaatteissa ja kalusteissa tuholaisia

Kirpputorilta ostettujen vaatteiden ja kalusteiden mukana saattaa kotiin kulkeutua koiperhosia. Niiden torjunta on suhteellisen helppoa.

– Koista pääsee eroon pesemällä tai tuulettamalla vaatteet. Koi ei tykkää kuumasta eikä pakkasesta, eli vaatteet ja muut tekstiilit voi saunottaa tai pakastaa. Huonekalut kannattaa imuroida. Lisäksi on olemassa torjunta-aineita. Niitä voi käyttää maltillisesti, jos muu ei auta, Tarja Marjomaa toteaa.

Myös turkiskuoriainen kulkeutuu asuntoihin vanhojen vaatteiden mukana. Turkiskuoriaisesta voi tulla koko taloyhtiön riesa, sillä se leviää esimerkiksi putkien ja hormien kautta asunnosta toiseen.

Torakat ovat myös terveysriski

Ulkomaantuliaisina kotiin kulkeutuu sekä lutikoita että torakoita. Molemmat ovat epämiellyttäviä, mutta torakka on myös terveysriski.

– Jos epäilee tuoneensa matkalta mukanaan luteita, on parasta pitää matkalaukku suljettuna.

Lutikat kuolevat korkeassa lämpötilassa saunan lauteilla tai kovassa pakkasessa. Vaatteista ne lähtevät 60 asteen pesussa, Tarja Marjomaa kertoo.

Lutikka imee syöpäläisen tapaan ihmisestä tai lemmikistä verta ravinnokseen. Sen purema ei monestikaan aiheuta oireita. Luteiden leviämisen estämiseksi täytyy siisteydestä pitää huolta ja käyttää torjunta-ainetta.

Torakat puolestaan levittävät tauteja, joten niiden hävittäminen on tärkeää. Se ei onnistu pelkästään siivoamalla, vaan niiden tuhoamiseen tarvitaan torjunta-ainetta.

Tarja Marjomaa toteaa, että luteista ja torakoista tulisi aina tehdä ilmoitus isännöitsijälle.

Tuholaisia voi ilmaantua asuntoon, vaikka kuinka pitäisi huolta siisteydestä.

– Kyseessä saattaa olla mittava ongelma, jos tuholaiset ovat pesiytyneet talon rakenteisiin ja niitä on muissakin asunnoissa. Tällaisessa tilanteessa paikalle tarvitaan tuholaisten torjuntaan erikoistunut yritys.

Taloyhtiön yhteisissä tiloissa voi esiintyä tuholaisia yhtä lailla kuin asunnoissa. Sokeritoukkien ja muurahaisten lisäksi kutsumattomia vieraita ovat jyrsijät. Niiden poistamiseksi tarvitaan loukkuja tai myrkytystä. Myös mahdolliset kolot on syytä tukkia, etteivät hiiret pääse sisälle, kuten kellariin.

Siisteystasosta hyvä keskustella

Työtehoseuran asiantuntija Tarja Marjomaa toteaa, että riittävästä siisteystasosta saattaa olla taloyhtiössä erilaisia näkemyksiä. Näin ollen asiasta on tarpeen keskustella.

– Asukkaiden tulisi pohtia, miten siistinä yhteiset tilat, kuten porraskäytävät halutaan pitää, eli kuinka usein ne tulisi siivota. Tämä on pohjana siivousyrityksen kanssa solmittavalle sopimukselle, ja määrittää siten myös taloyhtiölle koituvat kustannukset.

Tarja Marjomaa toteaa, että myös asukkaat voivat tehdä paljon yleisen siisteyden eteen.

Ulko-ovella on syytä pyyhkiä kengät ovimattoon ja välttää likaisten välineiden kuljettamista rappukäytävässä. Roskaaminen on kielletty.

Rakennuksen siivottavuuteen tulisi kiinnittää huomiota jo suunnitteluvaiheessa. Jos yhteisissä tiloissa ja huoneistoissa on paljon kulmia ja nurkkauksia, tilojen siivottavuus kärsii.

Asunnoissa tulisi myös olla riittävästi säilytystilaa.

– Kun tavarat ovat niille tarkoitetuilla paikoilla, on kynnys siivoamaan ryhtymiseen matala. Niin ikään huonekaluilla on merkitystä, ovatko ne helposti siirrettävissä ja pääseekö niiden alta vaivattomasti imuroimaan. Samoin mattojen tulisi olla kevyitä, että asukas jaksaa nostaa niitä. Sileät pinnat ja kalusteet on helppo pitää puhtaana.

– Tämän päivän pintamateriaaleissa on kiinnitetty huomiota puhdistettavuuteen ja kestävyyteen. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että kaikki materiaalit pitää puhdistaa säännöllisesti, tutkija Tarja Marjomaa toteaa.

Teksti Irene Murtomäki

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail