Annalanharjun julkisivu saneerattiin uudelle vuosikymmenelle

Tampereella sijaitsevan Asunto Oy Annalanharjun ilme kirkastui, kun taloon tehtiin uudet parvekkeet sekä betonijulkisivu huoltomaalattiin ja saumaukset uusittiin. Taloyhtiön asukkaat ovat tyytyväisiä remonttiin, jonka ansiosta asumismukavuus kasvoi. Ilmojen lämmetessä pääsee nauttimaan aikaisempaa suuremmista, lasitetuista parvekkeista.

Asunto Oy Annalanharju on valmistunut vuonna 1980, joten taloyhtiö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Rakennuksessa on seitsemän asuinkerrosta ja 42 huoneistoa, joissa jokaisessa on parveke.

Annalanharjun tänä vuonna 40 vuotta täyttävä rakennus sijaitsee nimensä mukaisesti Annalan kaupunginosassa, Tampereen eteläpuolella.

Taloyhtiön isännöitsijä Jani Luopajärvi Kartanon Isännöintipalvelut Oy:stä kertoo, että julkisivusaneerausta alettiin valmistella yhtiön hallituksessa nelisen vuotta sitten. Sitä ennen oli tutkittu mahdollisuutta toteuttaa yhteistyössä naapuriyhtiöiden kanssa putkiremontti. Annalanharju kuitenkin vetäytyi hankkeesta, koska talon putkilla todettiin olevan vielä käyttöikää.

– Ykkössijalle nostettiin julkisivun kunnostaminen ja parvekeremontti. Taloyhtiössä katsottiin, että etenkin parvekkeet vaativat saneerausta noin viiden vuoden sisällä. Tämä haluttiin toteuttaa hieman etupainotteisesti ja siten porrastaa isojen remonttien maksurasitusta, Luopajärvi toteaa.

Asunto Oy Annalanharjun suunnitellessa parvekeremonttia käytiin läpi vaihtoehto, jossa vanhat betonirunkoiset ja -kaiteiset parvekkeet olisi kunnostettu.

– Painepesu ja maalaus eivät olisi riittäneet, vaan olisi tarvittu raskaampi remontti tasoituksineen ja muine töineen. Kustannusero uusiin parvekkeisiin verrattuna ei siten olisi ollut suuri. Lisäksi elinkaarivaikutus olisi ollut liian pieni, saneerauksen työmaavalvojana toiminut Asko Saarinen Suomen Aluerakennuttaja Oy SARA:sta kertoo. Taloyhtiö oli hänelle entuudestaan tuttu, sillä hän toimi konsulttina naapuriyhtiöiden yhteiseksi aiotussa linjasaneeraushankkeessa.

Toimitusjohtaja Anssi Aaltonen Balco Oy:stä (vas.), isännöitsijä Jani Luopajärvi Kartanon Isännöintipalvelut Oy:stä ja hankkeen työmaavalvoja Asko Saarinen Suomen Aluerakennuttaja Oy:stä.

Saneerauksen pääurakoitsijaksi valittiin elementtiparvekkeisiin erikoistunut Balco Oy, joka hoiti parvekkeiden uusimisen ja julkisivun kunnostamisen KVR-urakkana.

Asunto Oy Annalanharjun puheenjohtaja Jari Kaaja on tyytyväinen valintaan.

– Taloyhtiön hallituksen kannalta kaikki meni alusta lähtien niin kuin piti. Myyjä teki selvitykset ja suunnitelmat sekä hoiti lupa-asioita kaupungin rakennusvalvonnan kanssa. Yritys teki tämän omalla riskillään ennen kuin ylimääräinen yhtiökokous oli ehtinyt tehdä varsinaista päätöstä.

– Minusta tämänkaltainen malli on hyvä. Taloyhtiön ei tarvitse kantaa suunnittelusta taloudellista riskiä, jos hanke syystä tai toisesta kariutuisi. Hallituksella on yleensä rajalliset resurssit hoitaa ja viedä eteenpäin isoja hankkeita, joten tarvitaan asiantunteva ja luotettava kumppani.

Annalanharjun parveke- ja julkisivusaneeraus alkoi syyskuussa 2019, ja kymmenen viikkoa kestäneen urakan vastaanotto oli joulukuun alussa.

Julkisivun kunnostukseen kuului puhdistus, maalaus ja elementtisaumojen uudistus. Rakennuksen ikkunat on uusittu vuonna 2010 ja ulko-ovet pari vuotta myöhemmin.

Uudet parvekkeet teräspilarien varassa

Urakoitsijana toimineen Balco Oy:n toimitusjohtaja Anssi Aaltonen kertoo, että remontissa Annalanharjun kaikki vanhojen parvekkeiden rakenteet purettiin ja tilalle asennettiin uudet parvekkeet. Nämä on kiinnitetty teräspilareihin, jotka puolestaan on ankkuroitu talon välipohjarakenteisiin.

– Parvekelaatta on teräsbetonia, joka painaa noin puolet vähemmän kuin tavallinen betonilaatta. Profiilirakenteet ovat alumiinia, joka on kevyt materiaali, hän kertoo.

Kirkasta ja vaaleaa lasia oleva parvekekaide on kiinnitetty parvekelaatan eteen, mikä osaltaan lisää tilan käyttöpinta-alaa. Lasituksen ulkopuolella on turvallisuuden vuoksi lisäkaide.

Liukulasin tavoin toimivat parvekelasit avataan ja suljetaan magneettiavaimella. Lasin voi myös kääntää sisäänpäin, mikä helpottaa puhdistamista.

Parvekkeissa on tiivis kehyksellinen lasitus, joka pitää lämpöä paremmin kuin tavallinen lasitus.

– Parveke on näin oikeasti sisätilan jatke. Jos käyttää esimerkiksi infrapunalämmitintä, voi siellä oleskella aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Asumismukavuuden lisäksi tiivis lasitus parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, Aaltonen toteaa.

Puheenjohtaja Jari Kaajan mielestä lasia ja alumiinia olevien parvekkeiden rakenne on erinomainen.

– Vesi ei pääse missään vaiheessa tekemisiin betonin kanssa eikä siten rasita rakenteita. Tämä on tärkeää, koska vesisateiden on ennakoitu kasvavan tulevaisuudessa.

Ja mikä parasta: Annalanharjun uudet parvekkeet ovat syvyydeltään 180 senttiä eli noin kolmanneksen isommat kuin mitä olivat alkuperäiset parvekkeet. Tämä olikin tärkeä asia taloyhtiön puntaroidessa eri vaihtoehtoja remontin toteuttamiseksi. Parvekkeiden leveys pysyi samana kuin ennen.

Elementtiparvekkeet on kiinnitetty talon julkisivuun ankkuroituun pilariin.

Parveketoimitukseen kuuluivat lattiamatto ja rullakaihtimet, mikä yhdenmukaistaa julkisivua. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Kaaja pitää ratkaisua onnistuneena. Hän laskee, että osakkeenomistajille olisi kalliimmaksi hankkia jälkikäteen parvekematot ja -verhot ja lisäksi ilme olisi ollut todennäköisesti erilainen.

Parvekkeen ilmanvaihto tapahtuu yläprofiilin kautta. Ilma johdetaan sisään koko lasitusjärjestelmän pituudelta. Toimiva ilmanvaihto on tärkeä niin asukkaiden viihtyvyyden kuin talon rakenteidenkin kannalta.

Julkisivun kunnostamiseen kuului puhdistus ja maalaus sekä elementtisaumojen uusiminen. Rakennuksen julkisivu on hyväkuntoinen eikä paikkauksia juurikaan tarvittu.

Annalanharjun värimaailma on nyt tyylikäs ja hillitty. Julkisivut ovat vaaleat ja sokkelikerros harmaa. Parvekkeet noudattelevat samoja värejä eli valkoista ja harmaata. Hallituksen puheenjohtaja Jari Kaaja iloitsee, että päästiin eroon 80-luvun tunkkaisista väreistä.

Parveketoimitukseen kuului lattiamatto ja rullakaihtimet, mikä yhdenmukaistaa julkisivua.

Urakka toteutui sujuvasti

Työmaalla pari kertaa viikossa käynyt valvoja Asko Saarinen on tyytyväinen saneerauksen toteutukseen. Hän sanoo aluksi epäilleensä kireää aikataulua, mutta niin vanhojen parvekkeiden purku kuin uusien asentaminenkin eteni sujuvasti.

– Työt oli hyvin aikataulutettu, eikä remontin edetessä tullut vastaan yllätyksiä. Olen ollut rakennuttajakonsulttina kolme vuosikymmentä ja tämä työmaa on yksi parhaimmista.

Erityisen kiitoksen Saarisen mukaan ansaitsee työmaan siisteys, oli sitten kyse parvekkeiden purkamisesta tai julkisivun saumauksesta.

Isännöitsijä Jani Luopajärvi toteaa, että hankkeen mutkattomasta ja sujuvasta toteutumisesta kiitos menee myös kokeneelle valvojalle.

Taloyhtiön puheenjohtaja Jari Kaaja pitää lopputulosta onnistuneena.

– Uusi ilme on nykyaikainen ja raikas. Asuntojen isot parvekkeet ovat lisänneet asumisviihtyisyyttä. Tämä kaikki nostaa huoneistojen arvoa, hän toteaa.

Myös tamperelaisessa taloyhtiössä huomattiin pankkien tiukentunut suhtautuminen taloyhtiölainoihin. Julkisivuremontti parvekkeineen maksoi noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kustannukset pysyivät kurissa

Annalanharjun uudet parvekkeet ja julkisivun kunnostus tulivat maksamaan noin 1,2 miljoonaa euroa.

– Parvekkeiden kustannukset jaettiin osakkaiden kesken hyötyperiaatteella eli tasajaolla, koska jokaisessa huoneistossa on samankokoinen parveke. Muilta osin remontissa noudatettiin tavanomaista osakemäärään perustuvaa kustannusten jakoa, isännöitsijä Jani Luopajärvi kertoo.

– Parvekeremontin laskelmat menivät niin nappiin, että lisäkustannuksia ei tullut. Maalauksen ja julkisivusaumauksen lisätyökustannukset olivat yhteensä 1 000 euroa, eli ei juuri nimeksikään koko urakan hintaan suhteutettuna.

Hankkeen rahoituksesta isännöitsijä toteaa, että sitä haettaessa näkyi pankkien tiukentunut suhtautuminen taloyhtiölainoihin. Tämä siitä huolimatta, että rakennus sijaitsee Tampereella, joka on yksi maan kasvukeskuksista.

– Yleisesti ottaen voidaan todeta, että taloyhtiön rahoitustarve pitää olla tänä päivänä hyvin perusteltu. Jos taloyhtiössä olisi paljon sijoitusasuntoja, joiden omistus ei olisi riittävän hajautunut, olisivat lainahanat vielä tiukemmassa.

Asunto Oy Annalanharjun remontit saavat pian jatkoa: kuluvan vuoden hankkeisiin kuuluu hissien uusiminen. Lisäksi taloyhtiöllä on suunnitelmat osittaisia putkikorjauksia varten, mutta niiden toteuttaminen on ajankohtaista tuonnempana.

Teksti Irene Murtomäki | Kuvat Ari Korkala