Kuva: Huttunen & Lipasti Arkkitehdit

Töölön sairaalan kortteli täydentyy asuinrakennuksilla

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas, Auratum Asunnot Helsinki Oy, Helsingin kaupunki ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA järjestivät kutsukilpailun arkkitehdeille Töölön sairaalan korttelin täydentämiseksi asuinrakentamisella. Kisan voitti Huttunen & Lipasti Arkkitehtien kilpailutyö Palazzo.

Kuva: Huttunen & Lipasti Arkkitehdit

– Kaupunkirakenteellisesti Palazzo poikkesi edukseen muista ehdotuksista. Tekijät esittivät avauksen kortteliin Punaisen Ristin kujan puolelle. Tätä kaupunkirakenteellista elettä pidettiin erittäin onnistuneena. Se lisää korttelipihan valoisuutta, tuottaa kaupunkitilallista monipuolisuutta ja avaa useita uusia pitkiä näkymäakseleita. Ehdotuksessa on vahva arkkitehtoninen kokonaisote, joka kertoo tekijöidensä korkeasta tavoitetasosta, ja siten ehdotus vastasi hyvin myös kilpailun järjestäjien asettamiin laadullisiin tavoitteisiin, arviointiryhmän jäsen arkkitehti SAFA Vesa Oiva sanoo.

Veritaksen omistuksessa oleva Töölön sairaala, joka tunnettiin aiemmin Suomen Punaisen Ristin sairaalana, ei ollut osallisena kilpailussa, mutta suojelukohteena se piti ottaa huomioon kilpailutöissä. 

–Alueen kehittämistyö kiihtyy sitä mukaa, kun alkuvuosi 2023 lähestyy, jolloin HUS vapauttaa tilat ja lopullisesti jättää kiinteistön. Kilpailun kohteena ollut pohjoisosa on uudisrakennuskaavan ansiosta selkeä ja ainutlaatuinen kokonaisuus. Arvostamme, että kilpailuun osallistuneet toimistot ovat huolella paneutuneet tehtävään, mikä johti tiukkaan kilpailuun, sanoo Veritaksen kiinteistöjohtaja Peter Karlsson

– Etsimme aktiivisesti Helsingin arvoalueilla sijaitsevia asuntorakentamisen mahdollistavia tontteja sekä kiinteistökehityskohteita. Kohteen sijainti on meille Auratum Asunnoille erityisen tärkeä, sillä haluamme toteuttaa korkealaatuista asumista, sanoo Auratum Asuntojen toimitusjohtaja Petri Reunanen