Töölön kirjaston uusi päivä
Teksti ja kuvat: Matti A. Kallio
Tilaaja on ollut Helsingin kaupungin Tilakeskus ja rakennuttajana HKR-Rakennuttaja. Rakennusurakoitsijana toimi Rakennuskultti Oy, jolle talotekniikkaurakat olivat alistettuja sivu-urakoita. Arkkitehtuurisuunnittelun teki Arkkitehdit Mustonen Oy. Pääsuunnittelija on ollut arkkitehti SAFA Tapani Mustonen. Rakenteiden suunnittelusta on vastannut WSP Finland Oy ja LVI-suunnittelusta Ramboll Finland Oy:n.
– Hankkeen kokonaiskustannus on noin 7,6 miljoonaa euroa, projektinjohtaja Harri Huhti Helsingin kaupungin Tilakeskuksesta kertoo.
Töölön kirjasto on tärkeä töölöläisille, mutta ison kirjaston palvelut ovat tuoneet kävijöitä naapurikunnista saakka. Kirjastonjohtaja Anne Ala-Honkola kertoo, että uusitussa kirjastossa on toteutettu kirjastotoimen ja talotekniikan vaatimien uudistusten lisäksi monia asiakkaiden toiveita.
– Kaupunkilaiset ovat toivoneet tilaa oleskeluun, opiskeluun, työskentelyyn ja erilaisille ryhmille sekä perusasioita kuten siistejä wc-tiloja, hyvää valaistusta ja ilmastointia, sähköpistokkeita sekä kirjaston ihania parvekkeita yhteiseen käyttöön. Kaikki nämä toteutuivat, ja lisäksi toivomme voivamme yllättää iloisesti monissa asioissa, Ala-Honkola toteaa.
Kirjaston esteettömyyskin on parantunut: kellarin lattian portaita muutettiin luiskiksi, yksi tietokonepiste mitoitettiin pyörätuolia käyttäville ja lisäksi rakennettiin kaksi esteetöntä wc:tä.
Kirjaston hissit ovat aiempaa suurempia, mutta kaikkein suurimmat pyörätuolit eivät uusiin hisseihin kuitenkaan mahdu. Ala-Honkolan mukaan henkilökunta hakee tarvittaessa aineiston ylemmistä kerroksista.
– Tilojen luonnetta ja toiminnallisuutta on muutettu suuremmin ja pienemmin toimenpitein, projektinjohtaja Harri Huhti toteaa.
Suurimmat tilalliset ja toiminnalliset muutokset on tehty ensimmäiseen ja neljänteen kerrokseen. Ensimmäisen kerroksen lehtilukusalin itä-länsi -suuntainen kantava väliseinä korvattiin pilareilla. Näin saatiin aikaiseksi avaruutta ja näkymä Humalistonkadulta rakennuksen läpi puistoon. Aulatiloja laajennettiin niin, että lehtien luku tapahtuu nykyisin aulassa. Samalla avattiin aulaa myös eteläjulkisivun terassien suuntaan, joten aulasta pääsee terassille istuskelemaan.
Ensimmäisen kerroksen toimistotilat sijoitettiin avokonttoriin rakennuksen länsipäätyyn. Neljännen kerroksen entistä musiikkiosastoa avarrettiin ja Mika Waltari -sali järjesteltiin uudelleen.
Monen vaiheen kautta
Rakennushistoriallisesti merkittävän rakennuksen perusteellinen korjaaminen on monien ponnistelujen tulosta. Rakenteiden suunnittelu ei ole poikkeus tästä. Jokainen työvaihe vaatii tarkan suunnittelun, sillä kukin vaihe on perusta seuraavalle urakointivaiheelle.
– Mittavin kantavan rakennusrungon muutos oli ensimmäisen kerroksen kantavan seinälinjan poistaminen. Seinä korvattiin kellarikerrokseen ulottuvilla uusiin peruspalkkeihin ja oleviin rakenteisiin tukeutuvilla pilareilla sekä laattarakenteen tueksi rakennetulla jatkuvalla teräsbetonipalkistolla. Työ suunniteltiin ja vaiheistettiin siten, että työnaikaisia tukirakenteita ei tarvittu ja työ voitiin toteuttaa turvallisesti, vastaava rakennesuunnittelija Jouni Alaniemi WSP Finland Oy:stä kertoo.
Perusmuurit vesi- ja lämpöeristettiin ja alustatilat kunnostettiin niin, että niissä on ilmanvaihto. Vesikatot ja terassit uusittiin kokonaisuudessaan lämmöneristeineen. Uusi kattorakenne toteutettiin vanhan katon rakenteen mukaisesti kevytsorakattona, mutta niin, että lämmöneristävyyttä parannettiin SPU-eristekerroksella. Kattokaivoja lisättiin ja ylösnostoja korotettiin. Uudet läpivientikuilut toteutettiin harkkorakenteisina.
Jalokivi puiston vehreydessä
– Töölön kirjastorakennus on päätteenä Töölön kirkosta alkavalle laajalle puistoalueelle. Kirjastorakennus on merkittävä maisemakulttuurin, kaupunkikuvan ja kulttuurihistorian kannalta. Lisäksi sillä on suuri arkkitehtoninen arvo, Helsingin kaupunginmuseon tutkija Sari Saresto kertoo.
– Rakennuskappale on vedetty katulinjasta sisään Topeliuksenkadun puolelta. Sisäänkäyntijulkisivu on melko umpinainen. Pääoville noustaan kadulta loivia portaita pitkin, ulkoseinä on päällystetty sisäänkäynnin molemmin puolin kalkkikivilaatalla, dolomiitilla. Sama materiaali jatkuu eteisaulan seinissä. Rakennuksen keskeisten sisätilojen avautuminen vehreään puistoympäristöön on olennainen teema rakennuksen arkkitehtuurissa. Kaarevan ikkunaseinän välityksellä puiston vehreys tulee osaksi lasten osaston, lainaussalin ja lukusalin arkkitehtonista tunnelmaa. Toisen kerroksen terassi ja neljännen kerroksen terassin kaareva betoninauha tuovat lennokkuutta julkisivuun.
– Rakennuksen julkisivut ovat Arabian valkoista Halla-julkisivutiiltä. Paikoitellen julkisivua peittävillä epäsäännöllisen muotoisilla alumiinisäleiköillä on saatu aikaan reliefi mäinen vaikutelma. Puiston puolella sisä- ja ulkotila yhdistyvät suurien lasipintojen välityksellä, Saresto sanoo.
Sisälle taloon on kuitenkin tärkein kulkusuunta. Kirjasto on ikään kuin mittaamaton sisältö tietoa, joka on avointa kaikille ihmisille. Kirjaston sisätila on siksi sen keskeisin arvo.
Luonnonvalo on valaistuksen pääratkaisu
– Töölön kirjasto on ollut toimistollemme siinä mielessä poikkeuksellinen ja hieno kohde, että olemme olleet mukana suunnittelun kaikissa vaiheissa. Aloitimme rakennuksen hankesuunnittelulla vuonna 2009. Samalla laadimme rakennushistoriaselvityksen. Molempien tekeminen samanaikaisesti antoi varmuutta jatkosuunnittelun ratkaisuihin. Toteutussuunnittelu jatkui vuonna 2011 ja
rakentaminen alkoi vuonna 2016. Olemme suunnitellet kirjastolle myös kalusteet ja opasteet, pääsuunnittelija Tapani Mustonen kertoo.
Rakennushistoriaselvitystä laadittaessa tuli selväksi, että kirjastolle pitää palauttaa sen alkuperäinen selkeys ja loisto. Korjaussuunnittelussa painotettiin myös tilojen selkiyttämistä ja professori Ervin alkuperäisten ideoiden, materiaalien ja yksityiskohtien tärkeyttä. Ensimmäisen kerroksen tiloja avattiin puiston suuntaan ja terassien sekä puiston roolia vahvistettiin sisätilojen apuna.
Sisätilojen arkkitehtuurissa korostuu luonnonvalo, joka on ollut valaistuksen pääratkaisu. Keinovalon laadut myötäilevät tätä. Valaistuksen tehoa on lisätty huomattavasti, kirjahyllyt ja opintosalin pöydät on varustettu omilla valoilla. Porrashuoneen, kattoikkunoiden ja hyllyjen valaisimia on kunnostettu. Valaisimien uusimisen suhteen on ollut onnekasta, että Louis Poulsenin suunnittelemat Munkegaard-valaisimet ovat edelleen valmistuksessa.
Uudet irtokalusteet täydentävät vanhoja kalustesarjoja kuten Kiki-tuoleja, ja verhoiluissa on palautettu 1970-luvun väritystä.
– Kirjastosalin seinustan korkeat kirjahyllyt kunnostettiin, ja niissä ovat alkuperäiset hyllyvalaisimet. Kiinto- ja irtokalustesuunnittelun olemme tehneet yhteistyössä Studio Olin ky:n kanssa. Rakennuksen alkuperäiset kalusteet suunnitteli Ervin toimistossa työskennellyt Hannele Helkama-Rågård. Haastattelimme häntä, ja hän antoi käyttöömme mielenkiintoista kuva-aineistoa. Kunnostuksen yhteydessä keskilattian korkeat hyllyt on uusittu matalilla liikuteltavilla hyllyillä, jotka on toteutettu alkuperäisen matalan pyörällisen hyllyn muotoilun hengessä, projektiarkkitehti Maren Nielsen kertoo.
Töölön kirjaston perusparannus, Helsinki
Bruttoala: 3120 neliötä
Tilavuus: 11 300 kuutiota
Kustannusarvio: 7,5 miljoonaa euroa
Rakennuttaja: HKR-Rakennuttaja
Arkkitehti: Arkkitehdit Mustonen Oy
Rakennesuunnittelu: WSP Finland Oy
Sähkösuunnittelu: Rejlers Oy
LVI-suunnittelu: Ramboll Finland Oy
Rakennusurakoitsija: Rakennuskultti Oy
LV-urakoitsija: Suomen Talotekniikka Oy
Automaatiourakoitsija:IKV Kiinteistötekniikka Oy
Sähköurakoitsija: Amplit Oy
Automaatiourakoitsija: Trentec Team Oy