Muuramen kauppakeskittymä

[Best_Wordpress_Gallery id=”91″ gal_title=”Muuramekeskus”]

Teksti: Tommi Salo, Kuvat: Petteri Kivimäki

Pieni kunta, mutta suuria tekoja. Se on kuvannut Jyväskylän kupeessa sijaitsevaa Muuramea monissa asioissa.

Tuore osoitus noin 10 000 asukkaan kunnan vireydestä on valtatie 9:n varteen keväällä noussut uusi kauppakeskittymä. Kolmen rakennuksen keskittymään sijoittuivat omiin rakennuksiinsa Halpa-Halli ja Lidl, kolmannessa rakennuksessa toimii kuusi eri yritystä.

Uudesta kauppakeskittymästä odotettiin jo rakentamisvaiheessa Muurameen uutta elinvoimaa, ja sen laskettiin lisäävän pienen kunnan palveluja, työpaikkaomavaraisuutta ja tunnettuutta. Uusi keskittymä täydentää alueen palvelutarjontaa, sillä se rakennettiin Shellin ja vuonna 2013 avatun kauppakeskuksen viereen.

MuuramekeskusLidl_002 2Muuramen uudesta kauppakeskittymästä haluttiin suunnitella käyttäjäystävällinen ja toiminnallisesti tehokas. Pääsuunnittelijana toiminut Kimmo Heikkilä Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy:stä sanoo, että keskuksen suunnittelua ohjasi käytön helppous.

Yritysten tilatarpeet oli pitkälti ennakkoon määritelty jokaisen toimijan yritystoiminnan luonteen mukaisesti. Liikerakennus kolmosessa piti ottaa huomioon, että siellä on toisistaan poikkeavaa toimintaa kuntosalista korjaamoon ja pikaruokaravintolasta keilahalliin. Halpa-Hallin rakennuksen eteen tehtiin puolestaan kausimyymälä.

– Arkkitehdin tehtävä tällaisessa kohteessa on pitkälti kaupan tarpeiden ja tekniikan yhteensovittamista ja ulkoiseen ilmeeseen vaikuttamista, Heikkilä kertoo.

Muuramen uuden kauppakeskittymän rakennuttajana toimi Finanssineliö Oy, joka myös omistaa kiinteistöt. Kaikkia rakennuksia tehtiin samanaikaisesti Muuramen kauppakeskittymän maanrakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2015. Rakennusten perustukset tehtiin alkusyksystä,
ja vaipat ja vesikatot olivat ummessa joulukuussa.

Kaikki rakennukset olivat luovutusvalmiit maaliskuussa 2016.

– Aikataulu oli tiukka, mutta kaikki saatiin sopimuksen mukaisesti valmiiksi, KVR-urakoitsijana toimineen Rakennusliike Lehto Oy:n  rakennuspäällikkö Yrjö Lahtinen sanoo.

Kesäkuun loppuun mennessä tehdään kauppakeskuksen pihat valmiiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa asfaltointitöitä.

Kaikkia kolmea rakennusta tehtiin Muuramessa yhtä aikaa. Lahtinen pitää toimintamallia hyvänä, kun eri työvaiheet pystyttiin vyöryttämään peräkkäin.

MuuramekeskusHalpahalli_009 2Halpa-Hallin rakennus on maavarainen. Kaksi muuta on paalutettu.

– Maapohja pehmeni jossain määrin Halpa-Hallilta tultaessa eteenpäin, Lahtinen kertoo.

Muuramen kauppakeskittymä nousee ylös vilkkaasti liikennöidyltä Ysitieltä. Rinne tarjosi näyttävän mahdollisuuden kauppakeskittymälle, toisaalta se heitti haasteen maatöiden tekemiselle. Mittavien maatöiden yhteydessä harjua leikattiin osaksi pois.

– Lähialueen asukkailla oli omia toiveita siitä, kuinka paljon harjua jää jäljelle. Kävimme asioita läpi tiiviissä yhteistyössä kunnanihmisten ja asukkaiden kanssa. Pidimme paikan päällä katselmuksia ja kerroimme hankkeesta lähialueen asukkaille, Heikkilä toteaa.

Värityksen on tarkoitus kestää aikaa

Muuramen kauppakeskittymän rakennukset ovat yleissävyltään harmaita. Halpa-Hallinja Lidlin rakennuksissa on yritysten oman ilmeen mukaiset tehostevärit.

– Harmaa on toimiva ja aikaa hyvin kestävä väri peltielementeillä. Tehostevärit tuovat omanlaista piristystä värimaailmaan, Heikkilä kuvaa.

Lidlin rakennus tehtiin yrityksen standardimallin mukaisesti. Rakennuksessa on paljon ikkunapintoja, Lidlin omat tehostevärit sekä pulpettikattoinen muoto.

MuuramekeskusKolmosrakennus__001 2Halpa-Hallin suurmyymälän ulkoseinäratkaisu on mallia pelti-uretaani-pelti, Lidlin myymälässä sandwich-betonielementti ja liikerakennus kolmosessa pelti-villa-pelti.

Kauppakeskittymän kolmen rakennuksen yhteinen bruttoala on noin 11 000 neliömetriä. Pysäköintialueena toimivaa pihaa on asiakkaille tarjolla noin 15 000 neliömetriä. Muuramen liiketontin pinta-ala on kaikkiaan kolme hehtaaria.

– Oma haasteensa oli saada mahtumaan riittävästi autopaikkoja. Parkkialue sijoitettiin rakennusten keskelle, Heikkilä sanoo.

Sprinklerivesisäiliö rakennettiin bunkkeriin maan alle.

Talotekniikka tuotiin erikoiskuljetuksena

Muuramen kauppakeskittymän yksi erikoisuus on Halpa-Hallin yhteyteen sijoitettu talotekniikkakontti. Se toimii tavallaan koko rakennuksen sydämenä. Konttiin sijoitetun tekniikan avulla otetaan vastaan ja jaetaan eteenpäin rakennukseen tuleva energia.

MuuramekeskusHalpahalli_021 2Talotekniikkakontissa on sähköpääkeskukset, rakennusautomaation pääkeskus, kaukolämmön jakokeskus, ilmanvaihtolaitteet sekä veden jäähdyttimet, jotka palvelevat itse rakennusta ja kaupan kylmiötä.

– Konttiin on saatu keskitettyä kaikki yhteen paikkaan, eikä tekniikkaa ole tarvinnut hajauttaa ympäri rakennusta, Rakennusliike Lehto Oy:n talotekniikkajohtaja Pekka Kajula korostaa.

Kajula sanoo, että kontti suunnitellaan aina käyttökohteen tarpeiden mukaan ja toteutetaan kuhunkin kohteeseen parhaiden soveltuvan tekniikan mukaisesti. Talo-tekniikkakontti integroidaan osaksi tulevaa rakennusta.

Rakennusliike Lehdon kehittelemä kontti ”sisustettiin” valmiiksi tehdasoloissa Oulussa. Se toimitettiin Muurameen erikoiskuljetuksena kytkentöjä vaille valmiina ja sijoitettiin Halpa-Hallin rakennuksen taakse lastauslaiturin päälle.

– Kontti mahdollistaa tehokkaan tilankäytön. Se on myös käytännössä heti käyttövalmis, Kajula kertoo.

Muurameen tuotu talotekniikkakontti on 18 metriä pitkä, 5,5 metriä leveä ja 5,5 metriä korkea, ja se painaa 36 tonnia.

Rakennusliike Lehto on toimittanut Muuramen kontin kokoluokkaa vuodesta 2013 lähtien. Muuramen kauppakeskittymän talotekniikkakontti on järjestyksessään viides Suomessa.

Etäyhteys varmistaa 24/7-seurannan

Muuramen Halpa-Hallin kiinteistöautomaatio hoidetaan etäyhteydellä. Se varmistaa ympärivuorokautisen ylläpitoseurannan ja auttaa mahdollisissa huoltotilanteissa.

Halpa-Hallissa integroitiin yhteen paloilmoitinjärjestelmä ja turvavalojärjestelmä.

– Kaapelointi oli näin ollen helpompaa. Tarvittiin vain yksi kaapelointi, kun järjestelmät ovat samassa silmukassa, uuden kauppakeskittymän sähkösuunnittelusta vastanneen Elvak Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehto sanoo.

MuuramekeskusHalpahalli_014 2Elvakin käsialaa ovat Halpa-Hallin rakennuksen paloilmoitinasennus ja kiinteistöautomaatio, Lidlin rakennuksen paloilmoitinasennus sekä liikerakennus kolmosen rakennusautomaatio ja turvavalaistus.

– Kolmannessa rakennuksessa on kuusi eri ilmanvaihtokonetta. Jokainen palvelee omalla tavallaan eri käyttäjien tarpeita muun muassa kuntosalin, keilahallin ja korjaamon osalta, Lehto huomauttaa.

Liikerakennus kolmosessa ja Halpa-Hallissa poistumistievalaisimet kuuluvat turvavalaisinjärjestelmään. Ne toteutettiin kahdenlaisilla erilaisilla lampuilla.

Turvallisuuden osalta kiinnitettiin erityistä huomiota henkilöturvallisuuteen. Käytännössä tämä näkyi poistumisteiden suunnittelussa. Turvallisuutta korostettiin riittävällä määrällä uloskäyntejä ja riittävän lyhyillä poistumisetäisyyksillä asiakasmäärän nähden.

 

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.