Kuva: vantaa.fi

Tikkurilan Väritehtaan alueen suunnittelusta kansainvälinen kutsukilpailu

Tikkurila Oyj:n Vantaalla omistaman Väritehtaan maa-alueen kehittämishanke on edennyt yhteistyössä Vantaan kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa järjestettävään kansainväliseen suunnittelukutsukilpailuun.  Viideltä kilpailuun kutsutulta arkkitehtitoimistolta odotetaan alueen kaupunkirakenteellista ja -kuvallista ideaa sekä sen mitoitusta kantakaupunkimaisena kaupunginosana. Kilpailun voittaja julkistetaan loppuvuodesta 2022.

Kuva: vantaa.fi

Suunnittelukilpailuun osallistuvat seuraavat mukaan kutsutut toimistot: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy, Arkkitehtitoimisto NOAN Oy, COBE ApS, Inaro Oy sekä Schauman & Nordgren Architects Ab/ApS.

– Vuosi 2022 on yhtiöllemme merkittävä vuosi, sillä Tikkurila Oyj täyttää 160 vuotta elokuussa 2022. Olemme toimineet Väritehtaan alueella vuodesta 1862 lähtien ja siksi yhtiöllämme on merkittävä rooli sen historiassa. Tavoitteenamme on, että myös alueen tulevaisuus muistuttaa yhtiömme historiasta, merkittävänä osana Suomen teollisuushistoriaa. Meille on myös tärkeää, että alueen kehittäminen etenee pitkällä aikavälillä vaiheittain, mahdollistaen toimintojemme jatkumisen alueella, sanoo Tikkurila Oyj:n toimitusjohtaja Meri Vainikka.

Kilpailulla etsitään suunnittelualueelle kaupunkirakenteellinen ja -kuvallinen idea, mitoitus ja kokonaisuus sekä hahmotetaan alueelle tulevat toiminnot. Suunnittelukilpailun tarkoituksena on luoda alueesta Tikkurilan nykyiseen keskustaan ja kaupunkirakenteeseen kiinteästi liittyvä toiminnallisuudeltaan ja tehokkuudeltaan kantakaupunkimainen kaupunginosakokonaisuus.

Tikkurila Oyj:n marraskuussa 2020 Vantaan kaupungin kanssa solmima yhteistyösopimus käsittää koko Tikkurila Oyj:n Vantaalla omistaman maa-alueen ja sen kehittämisen pitkällä aikavälillä vaiheittain mahdollistaen yhtiön toimintojen jatkumisen alueella. Alue on kooltaan noin 21 hehtaaria. Maankäytön suunnittelu on useiden vuosien hanke. Tikkurila Oyj ei ole tehnyt päätöksiä uuden tehtaan rakentamisesta, ja valmistus jatkuu nykyisissä yksiköissä.