Uusin tekniikka mahdollistaa jään valmistamisesta syntyvän lämmön hyötykäytön.

Tikkurilan jäähallin entinen hukkalämpö pitää jalkapallokentän sulana

Uusin tekniikka mahdollistaa jään valmistamisesta syntyvän lämmön hyötykäytön.

– Jalkapallokentän lämmittäminen saattaa maksaa kylminä kuukausina jopa 20 000 euroa. Nyt lämmitysenergia on lähes ilmaista, sillä se syntyy jään tekemisestä. Lämmöntalteenottoremontti maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan jopa kahdessa vuodessa. Kunnissa pitäisi tuijottaa lämmöntalteenottosuunnitelmissa alkuinvestoinnin sijaan numeroiden taakse, sillä ilmaisen energian hyödyntäminen on sekä resurssiviisasta että iso ympäristöteko, sanoo lämmöntalteenoton suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut LVI-Trio Oy:n työpäällikkö Aki Kettunen

Vantaalla toivotaan muidenkin kuntien hyödyntävän lämmöntalteenottoa entistä enemmän. 

– Vantaa opettaa nuoria ajattelemaan energiatehokkaasti. Kun nykynuoret ovat meidän iässämme, heillä on resurssiviisaan ajattelun lisäksi myös entistä kehittyneemmät laitteistot. Haluan olla mukana tekemässä päätöksiä, jotka vievät tämän päivän ympäristöarvoja eteenpäin, VTK Kiinteistöt Oy:n kiinteistöpäällikkö Per Mattsson sanoo.

 Hukkalämmön hyötykäytön suunnittelusta vastannut toimitusjohtaja Ari Elorinne Knowtek Oy:stä suosittelee tutustumaan ratkaisuun.

– Lauhdelämmön talteenottoprojekti on aina omanlaisensa, mutta samankaltaisia projekteja tehdään enenevässä määrin kaikkialla, missä lämmitystä ja jäähdytystä tapahtuu samanaikaisesti. Sellaisia vaihtoehtoja, joissa ratkaisua voitaisiin hyödyntää enemmänkin, on paljon. Jäähallien lisäksi esimerkiksi kaupan alalla ja datakeskuksissa, Elorinne sanoo.