Teknisen kaupan myynti vuonna 2022 oli 12,5 miljardia euroa, mutta tänä vuonna myynnin arvioidaan jäävän ennätystasosta 57 prosenttia. Kuva: Teknisen Kaupan Liitto

Teknisen kaupan myynnin lasku jatkui 

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti supistui vajaat kahdeksan prosenttia vuoden 2023 kolmannen neljänneksen aikana.

Teknisen kaupan myynti vuonna 2022 oli 12,5 miljardia euroa, mutta tänä vuonna myynnin arvioidaan jäävän ennätystasosta 57 prosenttia. Kuva: Teknisen Kaupan Liitto

Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti jatkui kolmannella neljänneksellä edelleen lähes kolmen prosentin kasvussa. Raaka-aineiden myynti puolestaan pieneni nopeaan tahtiin, kun kolmannen neljänneksen myynti oli lähes 30 prosenttia vuoden takaista pienempi. 

Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa myynti laski 13 prosenttia. Sen sijaan kuluttajatuotteiden myynti kohosi pari prosenttia edellisen vuoden tasoa korkeammalle. 

– Teknisen kaupan myynti jatkoi kolmannella neljänneksellä edellisellä neljänneksellä alkanutta alamäkeään. Vaikka hintojen vahvistuminen on ollut edelleen kohtalaista monilla teknisen kaupan toimialoilla, niin etenkin raaka-ainekaupassa hintojen voimakas lasku painoi myynnin edellisvuotta selvästi alemmas, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo. 

– Jäsenyritysten asiakastoimialoista kone- ja metallituoteteollisuuden tilanne on pysynyt kohtuullisena, vaikka uusien tilausten määrä on supistumassa. Tuotteet ja palvelut teollisuudelle pitivätkin vielä hyvin pintansa ja investointitavaroiden kauppa kasvoi yli kymmenen prosenttia. Rakentamisen voimakas alamäki näkyy niin koneiden ja laitteiden sekä taloteknisten tuotteiden kaupassa kuin konevuokrauksessakin. 

Odotukset viimeisen neljänneksen osalta ovat Teknisen Kaupan jäsenyrityksissä poikkeuksellisen heikot. Myynti jäänee tänä vuonna viime vuoden ennätystasosta 5–7 prosenttia. 

– Inflaation taltuttamiseksi tehdyt koronnostot ovat vieneet niin kuluttajien, sijoittajien kuin yritystenkin investointikyvyt. Näyttäisi siltä, että talouden alamäki taittuu vasta korkojen kääntyessä alaspäin. Toivottavasti tämä tapahtuu jo tulevan kevään aikana. Voimakkaassa suhdannekuopassa korjausrakentamisen stimulointi esimerkiksi kotitalousvähennystä laajentamalla olisi perusteltua ja tehokasta, Uitto toteaa.