Havainnekuva: Laakson LATU -arkkitehtiryhmä

Laakson yhteissairaalan päärakennuksen rakentaminen alkaa

SRV, Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, Laakson LATU -ryhmittymä, Unitas-ryhmittymä ja Granlund ovat allekirjoittaneet Laakson yhteissairaalan päärakennuksen pohjoisosaa koskevan tilauksen. Tilaus on arvoltaan noin 230 miljoonaa euroa, josta SRV:n osuus on noin 218 miljoonaa euroa. Tilaus on osa 800 miljoonan euron Laakson yhteissairaala -hanketta.

Havainnekuva: Laakson LATU -arkkitehtiryhmä

HUSin ja Helsingin kaupungin käyttöön tulevan Laakson yhteissairaalan päärakennus on laajuudeltaan noin 95 000 bruttoneliömetriä, ja sen nyt tilattu pohjoinen osa noin 58 000 bruttoneliömetriä. Pohjoisen osan rakentaminen alkaa joulukuussa 2023, ja sen on määrä valmistua joulukuussa 2026.

– Päärakennuksen kehitysvaihe on edennyt kaikilla mittareilla mitattuna erinomaisesti. Tavoitteet ensimmäisen osuuden osalta on saavutettu haastavasta markkinatilanteesta huolimatta. Olemme taas yhden askeleen lähempänä hankkeen missiota eli parasta mahdollista tulevaisuuden sairaalaa potilaille, asiakkaille ja työntekijöille sekä tutkimus- ja opetuskäyttöön. Ensi kuussa hanke pääsee kauan odotettuun päärakennuksen tuotantovaiheeseen, kertoo allianssin projektipäällikkö, SRV:n yksikönjohtaja Ossi Inkilä.

– Nyt käynnistyvän päärakennuksen osaprojektin kehitysvaiheen aikana on haettu yhdessä allianssikumppaneiden kanssa huolellisesti parhaita ratkaisuja laadullisten ja taloudellisten tavoitteiden täyttämiseksi. Samaan aikaan on kehitetty myös hankkeen muita osaprojekteja, Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan toimitusjohtaja Marko Virtanen sanoo.

HUSin ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan henkilökunnat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä suunnittelijoiden, rakentajien ja tilaajan kanssa. Tiloja suunniteltaessa on toiminnallisuutta varmistettu tekemällä mallihuoneita, joissa sairaalatoimintaa on pystytty simuloimaan.

Laakson yhteissairaala -hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa uudisrakennukset niin, että niiden energiatehokkuus on vähintään 10 % kansallista määräystasoa parempi sekä EU:n ympäristöluokittelu taksonomian mukainen. Lisäksi hankkeessa peruskorjataan kaksi olemassa olevaa rakennusta, joiden energiatehokkuus paranee perusparannuksen yhteydessä.