Tekniikan museolla katon bitumikermiin integroitu aurinkovoimala
– Aloitin aurinkovoimalakeskustelut vuokraisännän eli Helsingin kaupungin kanssa vuonna 2014. Tekniikan museon tarkoituksena on esitellä vanhaa ja uutta tekniikkaa, ja Helsingin kaupunki puolestaan haluaa edistää uusiutuvan energian käyttöä, joten kyseessä oli win-win -tilanne. Koska kyseessä on suojelukohde, vie asioiden edistäminen enemmän aikaa kuin normaalisti, museonjohtaja Marjo Mikkola sanoo.
Projektijohtaja Jukka Huikari ja energia-asiantuntija Jarno Räisänen Helsingin kaupungilta toteavat, että keveys ja minimaalisuus puhuivat valitun aurinkosähköratkaisun puolesta.
– Kerabit Aurinkokatto on erittäin miellyttävän näköinen ratkaisu, eikä suuntaus ole niin tarkka, kun ohuet paneelit ovat kiinni katossa. Kevyt ratkaisu ei kuormita kattoa, Räisänen toteaa.
Sähkötyöt ovat olennainen osa aurinkovoimalaa. Tilaajan puolelta sähköasiantuntijana oli Antti Kulmala Granlund Oy:stä. Voimalan sähkösuunnittelun ja asennukset teki Playgreen Finland Oy. Aurinkosähkökaton urakoi KerabitPro Oy.
Tekniikan museon vanhin rakennus on vuodelta 1871 oleva pyöreä halli. Tiloissa toimi pitkään vedenpuhdistuslaitos, joka tuotti juomavettä helsinkiläisille. Tekniikan museo aloitti tiloissa 1970-luvun alussa. Museon näyttelytiloihin on tulossa suuri näyttö, jossa esitellään katon aurinkovoimalan toimintaa ja energiantuotannon määriä.