Kuva: Marko Oikarinen

Tapiolan uimahallin remontti maksaa 42–46 miljoonaa euroa

Espoon Tapiolan uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma on valmistunut. Tavoite on, että rakennustyöt alkavat vuonna 2023 ja hallissa uidaan syksyllä 2025. Korjauksen kustannusarvio on 42–46 miljoonaa euroa.

Kuva: Marko Oikarinen

Vuonna 1965 valmistunut arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uimahalli on keskeinen osa Ervin suunnittelemaa Tapiolan keskustaa. Uimahalli muodostuu alkuperäisestä vuonna 1965 valmistuneesta osasta sekä vuonna 2005 toteutetusta laajennuksesta. Laajennusosassa on monitoimiallas, kahluuallas ja kuntosali.  Lisäksi ulkona on hyppyallas sekä lasten kahluuallas katsomoineen.  

Tulevassa remontissa pukuhuoneista ja pesutiloista tehdään toimivammat itäpäätyyn toteutettavalla pienellä laajennuksella. Laajennus sovitetaan hallin alkuperäiseen ilmeeseen. 

Espoon kaupungin mukaan peruskorjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon uimahallin kaupunkikuvalliset, rakennustaiteelliset ja arkkitehtoniset arvot, jotka säilytetään. Halli rakennetaan sisältä pääosin uusiksi mutta vanhan ilmeen mukaisesti. 

Myös ulkona sijaitsevat hyppyallas, kahluuallas ja katsomorakenteet rakennetaan uudelleen alkuperäistä ilmettä noudattaen. Ulos rakennetaan pieni pukuhuonerakennus. Vuonna 2005 valmistunut laajennusosa korjataan tarvittavilta osin. 

Uimahalli on suojeltu asemakaavassa rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena. Korjauksen kustannusarvio on 42–46 miljoonaa euroa. 

Tapiolan uimahalli on ollut suljettuna vuodesta 2016. Hallin purkamistakin on esitetty vuosien varrella, mutta rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi purkuvaihtoehto on hylätty.  Espoo päätti vuonna 2021, että halli korjataan.