Tampereen Härmälään puukerrostalo puu- ja betonimoduuleista

Härmälän asuinalueelle tulee jälleen lisää asuntoja. Härmälänrannan läheisyyteen alkaa keväällä kohota Sydänpuu-tekniikkaa hyödyntävä puukerrostalo. Härmälänsydän-kerrostalokohteen on tarkoitus valmistua helmikuussa 2020.

Härmälään rakentuvan puukerrostalon erikoisuutena on, että puukerrostalon huonetilat rakennetaan omalla tehtaallaan ristiinliimatuista massiivipuuelementeistä, eli CLT-elementeistä ja kylpyhuoneet tehdään betonielementeistä omalla tehtaallaan. Kuiva- ja märkätilaelementit yhdistetään vasta rakennustontilla siten, että kylpyhuoneet sijoittuvat talossa päällekkäin torniksi.

Puukerrostalon rakennuttaa rakennuttajayhtiö Lakea. Tampereen kohde on toinen, jossa Lakea käyttää kehittämäänsä Sydänpuu-tekniikkaa. Samalla tekniikalla on aiemmin rakennettu puukerrostalo Seinäjoelle. Tekniikalle on haettu patenttia.

”Uudenlainen rakennustekniikka yhdistää puu- ja betonirakentamisen edut. Tämä on Tampereella ensimmäinen puukerrostalo, jossa vastaavaa tekniikkaa hyödynnetään”, Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila sanoo.

Härmälänsydän-puukerrostalo on osa seitsemän kerrostalon korttelia. Myös muita korttelin kerrostaloja aletaan rakentaa kevään aikana.

Tampereella oma fanikunta puukerrostaloille

Pirkanmaan maakunta panostaa nyt puurakentamiseen. Pirkanmaan maakuntahallituksen tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä vähintään 10 prosenttia Pirkanmaan uusista kerrostaloista ja kaikki lisäkerroskohteet rakennetaan puusta. Maakuntahallitus myönsi hiljattain Suomen metsäkeskuksen Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeelle yli 80 000 euroa.

”Tampereella on selvästi jo omaa fanikuntaa puukerrostaloille. Härmälänsydämen kysytyimpiä asuntoja ovat olleet kaksiot ja kolmiot yläkerroksista. Tyypillisesti sijoittajat ostavat yksiöitä alakerroksista, joten näyttäisi siltä, että sijoittajien sijaan liikkeellä ovat ennemminkin asukkaat, jotka haluavat muuttaa asuntoon itse”, Mantila sanoo.

Härmälänsydämeen rakentuu 23 asuntoa, joiden koko vaihtelee 30,5 neliön yksiöistä 64-neliöisiin kolmioihin. Talon on suunnitellut arkkitehti Marco Casagrande.